Eszközalapú finanszírozás

Az eszközalapú finanszírozás olyan finanszírozási forma, amelynél a fedezetet maga a finanszírozott eszköz jelenti. A legtipikusabb példája a lízing, amelyen belül a lízingelt cégautóval találkozunk naponta, de termelőeszközöket, berendezéseket is lehet ilyen módon bevonni a cégbe.

  • + Nem kell a teljes vételárat kifizetni, kisebb önerővel elérhetővé válik a vágyott eszköz.
  • + Nem keletkeztet azonnal tulajdonjogot, a havi lízingdíj tehát költségként, egyfajta bérleti díjként is értelmezhető.

  • - A több évre elnyúló finanszírozási konstrukciónak vannak kockázatai.

Az eszközalapú finanszírozás egy olyan „hitelezési” megoldás, amelynél a hitelt nyújtó nem pusztán vállalkozásunk kockázatát mérlegeli a hitelbírálatkor, hanem a meghitelezett eszközét is. A hitelezés kockázatát elsősorban a finanszírozott eszköz tulajdonságai alapján számolják ki, és maga az eszköz jelenti a fedezetet is arra az esetre, ha a cég nem tudna fizetni. 

Az eszközalapú finanszírozás leggyakrabban a lízinget jelenti, hazai viszonyok között pedig azon belül is a gépkocsi lízinget, ami az eszközalapú finanszírozás legtipikusabb példája. 

Az utakon látható autók, különösen az újabbak egy jelentős része „céges kocsi”, ami legtöbbször azt jelenti, hogy egy vállalkozás lízingeli. A legtöbb esetben ilyenkor – a vállalkozás hitelképessége mellett - a finanszírozó pénzintézet az autó értékét, minőségét, értékállóságát is nézi, amikor a feltételeket megállapítja. Bizonyos cégeknek, megbízhatónak tűnő ügyfeleknek adhatnak persze némi kedvezményt, és vannak akciós időszakok is, de alapvetően az autó szabja meg, hogy mennyit kell utána havonta fizetni. 

Az autó jelenti a fedezetet is, vagyis ha nem tud fizetni a cég, akkor – többszöri felszólítás és kötelező körök után – az autót fogják elvinni: a finanszírozó biztosítékát tehát maga a finanszírozott eszköz jelenti. Természetesen ugyanez a helyzet akkor is, ha nem autóról, hanem mondjuk egy gépsorról vagy számítógépekről van szó. 

Az eszközalapú finanszírozásnak nagy előnye, hogy kisebb önerővel használatba vehetjük a vágyott eszközt, hiszen nem kell a teljes költségét azonnal kifizetni. Az is nagyon komoly előny lehet, hogy itt nem szerez a cég tulajdonjogot, vagyis a havi lízingdíjat egy szolgáltatás árának kell tekinteni. Mindez azt jelenti, hogy költségként elszámolható a legtöbb esetben, de ez alól azért vannak kivételek, érdemes a könyvelőre hallgatni itt is. 

Az eszközalapú finanszírozás hátránya, hogy mint minden finanszírozási konstrukciónak, ennek is vannak kockázatai, és amiről ma azt hisszük, hogy cégünk úgyis kitermeli, az három év múlva talán megugorhatatlan akadálynak tűnik. Hogy egy bizonyos önerővel el lehet vinni egy komoly eszközt, nem mindig jelenti azt, hogy a cégnek van és lesz is rá pénze, ha kicsit rosszabbra fordulnak a dolgok. Érdemes óvatosan bánni az ilyesmivel, és csak akkorát álmodni, ami ébredés után, a pénzügy terv és a cash-flow táblánk alapján is vállalhatónak tűnik.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!