Kezességvállalási kérelem

A kezességvállalási kérelem a hitelgarancia kibocsátására irányuló kérelem.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Prolongáció Lombard hitel Fordított garanciaeljárás

Amennyiben a hitel/kölcsön biztosítéka hitelgarancia, a hitelgarancia-szervezet készfizető kezességvállalását a hitelező (bank) kezdeményezi az ún. kezességvállalási kérelem – többnyire elektronikus – benyújtásával.

A hitelfelvevő részéről a kezesség igényléséhez általában ugyanazok a dokumentumok szükségesek, melyeket a hiteligényléshez már benyújtott. Ezek a kezességvállalási kérelem mellékleteként benyújtásra kerülnek a hitelgarancia-szervezethez.

A hitelgarancia-szervezet a kezességvállalási kérelem befogadásakor megvizsgálja, hogy a kérelem befogadható-e, azaz megfelel-e az üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek. A feltételeknek való megfelelés, illetve az esetleges kizáró feltételek fennállásának vizsgálata a benyújtott dokumentumok, a hitelgarancia-szervezet saját nyilvántartása, illetve a hitelező és a hitelfelvevő nyilatkozatai alapján történik. Amennyiben a kérelem hiányos, a hitelgarancia-szervezet hiánypótlásra hívja fel a hitelezőt (a bankot). 

A kezességvállalási kérelem befogadását követően kerül sor a kérelem elbírálására. Erre a hitelgarancia-szervezet részére az üzletszabályzatában meghatározott, a kérelem befogadásától számított határidő áll rendelkezésére, amely jellemzően nem több, mint 5-7 munkanap. 

A bírálat eredményétől függően kerülhet sor a készfizető kezességvállalásra, azaz a hitelgarancia kibocsátására. Előfordulhat, hogy a hitelgarancia-szervezet némileg módosított feltételek mellett (pl. alacsonyabb mértékű kezesség) vállalja a kezesség kibocsátását.

A hitelgarancia-szervezetek abban az esetben utasítják el a kezességvállalást, ha az ügylet és a hitelfelvevő kockázata meghaladja az általuk vállalható kockázat mértékét. Az elutasító döntés megváltoztatására csak a kockázati tényezők érdemi csökkenése esetén van lehetőség. A hitelgarancia-szervezet döntéséről a hitelező kap értesítést.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!