Prolongáció

A prolongáció a hitelszerződés és/vagy a hitel fedezetéül szolgáló hitelgarancia végső lejáratának meghosszabbítása.

A hitelszerződések lejáratának meghosszabbítására több oknál fogva is sor kerülhet – mindez értelemszerűen elsősorban a hitelező és a hitelfelvevő közötti megállapodás kérdése. 

Amennyiben azonban a hitel/kölcsön biztosítékai között hitelgarancia is szerepel és a hitelező igényt tart arra, hogy a hitel/kölcsön lejáratával együtt a kezesség lejárata is meghosszabbodjon, akkor ehhez a hitelgarancia-szervezet előzetes írásos hozzájárulására van szükség.

A hitelgaranciával kapcsolatos prolongációt a hitelező kezdeményezi a hitelgarancia-szervezetnél. Lényeges, hogy a kezességek futamideje a prolongációval együtt sem haladhatja meg a lehetséges maximális futamidőt.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!