Fordított garanciaeljárás

A fordított garanciaeljárás során a hitelgarancia-szervezet előzetes szándéknyilatkozattal jelzi kezességvállalási hajlandóságát a vállalkozás hitelfelvételéhez.

A hitelgarancia deklarált célja a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutásának megkönnyítése, elősegítése, különös tekintettel azokra a vállalkozásokra, amelyek nem vagy nem az általuk igényelt összegben kapnának hitelt a hitelezők által elvárt fedezet hiányában vagy alacsonyabb hitelképességi besorolásuk miatt. A kezességvállalást alapesetben a hitelező kezdeményezi a kezességvállalási kérelem benyújtásával a hitelgarancia-szervezetnél.

A fordított garanciaeljárás során némileg módosul a megszokott ügymenet: ennek keretében a hitelgarancia-szervezet proaktív módon előzetesen, még a hiteligénylést megelőzően kapcsolatba lép a vállalkozással. 

Ebben az esetben a hitelgarancia-szervezet a vállalkozásról nyilvánosan elérhető adatok alapján előzetes kockázatelemzést, ún. „garanciaképességi” vizsgálatot végez, és ennek eredményétől függően kezességvállalási ajánlatot tesz a vállalkozás részére. 

A kezességvállalási ajánlat szándéklevél formájában kerül kibocsátásra, amely tartalmazza a vállalkozás részére ajánlott hiteltípust és hitelösszeget is. A vállalkozás a kezességvállalási szándéklevél birtokában tudja felkeresni a bankot és elindítani a várhatóan nagyobb sikerrel kecsegtető hiteligénylési folyamatot.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!