Formatervezési minta

Ha a dizájn új és egyéni jelleggel rendelkezik, akkor jogi védelemben, azaz formatervezésiminta-oltalomban (dizájnoltalomban) részesülhet.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Szellemi tulajdon Felhasználás Védjegy

Előfordulhat, hogy olyan alkotást hozunk létre vagy olyan megoldást dolgozunk ki, amelynek védelmére nem alkalmas vagy nem a legmegfelelőbb a szerzői jog. Míg a jogi védelem a szerzői jog esetében az alkotás létrejöttétől fogva automatikusan megillet minket, egyes oltalmi formáknál a jogi védelem megszerzéséhez külön eljárást kell megindítanunk – ilyen a formatervezésiminta-oltalom is.

Egy termék egészének vagy részének elsődlegesen esztétikai megjelenése a formatervezési minta (dizájn). Ez a megjelenés a termék vagy egy része külső jellegzetességeinek, ideértve azok díszítésének (pl. a rajzolat, a körvonalak, a színek, az alak, a felület, illetve a felhasznált anyagok jellegzetességei) az eredménye. 

A formatervezésiminta-oltalom vonatkozhat háromdimenziós megjelenésre is (mint például egy termék alakja vagy felületének kidolgozása), illetve kétdimenziós formai kialakításra is (mint amilyenek például a motívumok, vonalak, színek).

A mintaoltalom alapján a minta tulajdonosának kizárólagos joga van arra, hogy a mintát hasznosítsa vagy arra másnak engedélyt adjon.

Az oltalom meghatározott földrajzi területre és öt évre szól, amely négy alkalommal meghosszabbítható. Az oltalmi idő lejártával, de legfeljebb huszonöt év után azonban a minta közkinccsé válik. 

A magyarországi oltalom megszerzéséhez bejelentést kell benyújtani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH). Az SZTNH az eljárás során − egyebek mellett − vizsgálja az újdonság és az egyéni jelleg meglétét, és engedélyezés esetén okiratot ad ki a minta lajstromozásáról.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!