Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / SZTNH / Szabadalmi Hivatal

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a szellemi tulajdon védelméért (ezen belül az iparjogvédelemért és a szerzői jogért) felelős magyar kormányzati főhivatal, amely a találmányi szabadalmakról szóló törvény alapján jött létre 1896-ban.

A szabadalmi törvény alapján a hivatal hatás- és feladatkörébe tartozik:

 • az iparjogvédelmi hatósági vizsgálatok és eljárások lefolytatása;
 • a szerzői és a szerzői joghoz kapcsolódó jogokkal összefüggő egyes feladatok ellátása;
 • az állami dokumentációs és információs tevékenység a szellemi tulajdon területén;
 • a szellemi tulajdon védelmét szabályozó jogszabályok előkészítésében való részvétel;
 • a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működtetése (külön jogszabály alapján);
 • a Magyar Formatervezési Tanács működtetése (külön jogszabály alapján);
 • a szellemi tulajdon védelmére irányuló kormányzati stratégia kidolgozása és érvényesítése, az ehhez szükséges állami intézkedések kezdeményezése, illetve végrehajtása;
 • a szellemi tulajdon területén folyó nemzetközi, illetve európai együttműködés szakmai feladatainak ellátása;
 • a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével kapcsolatos hatósági és szakértői feladatok ellátása;
 • a korai fázisú vállalkozásokat támogató vállalkozások által igénybe vehető adóalap-kedvezményhez kapcsolódó nyilvántartási feladatok ellátása;
 • annak az elősegítése, hogy a szellemi tulajdon védelmének eszközeit megfelelően használják fel az országkép formálásához, az egységes országmárka kialakításához, valamint a jellegzetes magyar termékek ismertségének javításához és hírnevének megóvásához. 

Az SZTNH jogállására, gazdálkodására, feladat- és hatáskörére vonatkozó részletes szabályokat a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény, továbbá a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény és a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény tartalmazza. 

Az SZTNH-t kormányzati főhivatalként a kormány irányítja, felette felügyeletet az innovációs és technológiai miniszter látja el, a hivatal elnökét a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!