Befektetés előtti értékelés / Pre-money valuation

A pre-money valuation egy vállalat teljes értéke a külső befektetők tőkebefektetése előtt. Más szóval azt jelenti, mennyit ér a vállalat, mielőtt valaki pénzt fektet bele.

  • + Már angyalbefektetésnél is lehet értékelést számolni, bár ilyenkor még inkább iparági összehasonlítás és becslés az alapja, mintsem valódi piaci teljesítmény.

  • - Nem szabad összekeverni a befektetés előtti és befektetés utáni értékelést, mert komoly különbséget jelent a befektető által kért tulajdonhányadban ugyanaz az összeg egyik vagy másik verzió esetén.

A pre-money valuation egy cég értéke a vállalat tervezet tőkebevonását megelőzően. A befektetés előtti cégérték azért is kiemelten fontos szám, mivel a befektetők ennek alapján tudják kiszámolni, hogy mekkora részesedést kell birtokolniuk a tőkeemelést követően a vállalatból ahhoz, hogy az általuk tervezett tőkeemelés az elvárt megtérülést hozza. 

A pre-money valuation, vagyis a befektetés előtti értékelés tehát azt jelöli, hogy a soron következő invesztíció előtt mennyi az értéke a vállalatnak, a befektetők ez alapján hozzák meg döntéseiket: így többek között azt, hogy a tőkéjükért cserébe mekkora részesedést kérnek. A pre-money valuation és a tőkebefektetés összege lesz a post-money valuation értéke.

A cégérték azonban soha nem egy teljesen objektív számítás eredménye, számtalan szubjektív elemet tartalmazhat attól függően, hogy a felek egyes eszközöket, innovációkat, szellemi tulajdonokat milyen értékkel ruháznak fel vagy milyen kockázatokat társítanak hozzájuk. 

Befektetés előtti értékelésre mindenképp sor kerül, mielőtt egy cég nyilvános kibocsátásra készül (IPO), de akkor is, amikor egy startup esetében az angyalbefektető, seed vagy kockázatitőke-befektető száll be finanszírozással. A befektetés előtti értékelés megállapítása a startup világban a potenciális befektető feladata, ő mondja ki a becsült értéket és ez alapján tesz ajánlatot a tőkéért cserébe kapott részesedés mértékére is.

A vállalat alapítói, meglévő befektetői akár el is utasíthatják ezt az értékelést, és elkezdődhet egy akár hosszas egyezkedés, alkudozás egészen addig, amíg meg nem tudnak állapodni egy mindkét fél számára elfogadható mértékű értékelésről.

A startup szempontjából nagyon fontos mielőbb tisztázni, hogy a befektetői értékelés pre-money vagy post-money, ugyanis egészen más befektetői tulajdonhányad alakulhat ki egyik vagy másik esetben. Egy 1 millió dolláros értékelés és egy 250 ezer dolláros befektetés esetében, amennyiben pre-money értékelésről volt szó, akkor 20 százalékos tulajdon indokolt a befektetésért cserébe, amennyiben post-money értékelésről volt szó, akkor 25% ugyanez.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 23.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!