Oltalom

Az oltalom és oltalmazás fogalmával nem csak a jótékony szervezetek tevékenysége során találkozhatunk, hanem az üzleti életben is, ahol komoly jelentősége van. Az oltalom a tiszta és etikus piaci versenyben ez az egyik legerősebb védőbástya.

Az oltalom megszerzésével, oltalmazással lehetőségünk van törvényi védettséget szereznünk szellemi termékünknek. Az oltalmazással védeni tudjuk szellemi termékünket a piacon, az oltalom ugyanis egy szellemi termék jogi védelmét adja, megsértése, „ellopása” bitorlás, ami ellen felléphetünk. Az oltalom tulajdonosa jobb piaci pozíciót teremt magának a versenytársakhoz képest. 

A szabadalmaztatás és védjegyeztetés nyújtotta védettséget nevezzük oltalomnak, ami nem jár automatikusan: néhány törvényi feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy oltalom alá helyezhessük szellemi termékünket. 

Lehetőség van csak Magyarországra kiterjedő védettséget szerezni, de akár nemzetközi szintre is kiterjeszthetjük azt. A hazai eljárás ügyében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) jár el és az oltalommal kapcsolatos egyéb eljárások is az SZTNH hatáskörébe tartoznak.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 21.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!