SZOCHO / Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulás vagy elterjedt rövidítésével a szocho egy olyan adónem, amelyet a munkabérek és más, magánszemélyeket illető jövedelmi formák után kell fizetni – ide tartozik például az osztalék is. A befizetett adóból nagymértékű társadalmi kiadásokat finanszíroz az állam.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cégalapítás KIVA / KISVÁLLALATI ADÓ Cafeteria

A szociális hozzájárulás egy adónem (szociális hozzájárulási adó vagy közismertebb nevén szocho), amelyet azért fizetünk, hogy az állam ebből fenntartsa a nagy társadalmi ellátórendszereket. Ilyen a nyugdíjrendszer, a szociális juttatások, segélyek rendszere és még sok minden más. Mértéke jelenleg 13 százalék.

Szochót kell fizetni természetesen a munkabér után, de egy sor olyan jövedelem is ide tartozik, ami végül magánszemélyeknél landol. Ilyen például az osztalék, az árfolyamnyereség, a vállalkozásból kivont vagy értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem és még néhány más tétel.

A természetes személyek szociális adófizetési kötelezettségének van felső határa. A törvény által meghatározott jövedelmek esetén a tárgyévben csak a minimálbér összegének huszonnégyszereséig kell megfizetni. Ez az értékhatár nem a munkabérre, megbízási díjra vonatkozik, hanem pl. az osztalékra, árfolyamnyereségre, vállalkozásból kivont jövedelemre.

A szociális hozzájárulási adó ezzel szemben nem járulék, hanem – mint a neve is mutatja – adó. Ez azt jelenti, hogy nem keletkeztet kötelezettséget az állam részéről, nincs olyan rögzítve, hogy a befizetett szochóért cserébe ennyi és ennyi nyugdíj jár. A jövőbeni nyugdíjat tehát nem a mostani befizetések, hanem a nyugdíjkassza akkori lehetőségei határozzák majd meg.

Ez fontos különbség, mert így az adózónak csak közvetett, elvi érdeke fűződik ahhoz, hogy tisztességesen fizesse a szochót, míg korábban a járulékos rendszerben ez közvetlen érdek volt. A szochóval kapcsolatban tehát sokaknak erős lehet a csábítás, hogy sumákoljanak, mégis akkor járunk el helyesen és okosan, ha minden szabályt betartunk és tisztességesen fizetünk adót. Cégünk sorsát nagyon megnehezítheti, akár a végét is jelentheti (praktikusan az adószám bevonását) az, ha adóügyeskedésen, esetleg egyértelmű csaláson kapnak.

Ugyanakkor a szociális hozzájárulási adóból meghatározott esetekben a kifizető adókedvezményt vehető igénybe.

Utoljára szerkesztve: 2022. május 30.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!