0%

SZOCHO / Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulás vagy elterjedt rövidítésével a szocho egy olyan adónem, amelyet a munkabérek és más, magánszemélyeket illető jövedelmi formák után kell fizetni – ide tartozik például az osztalék is. A befizetett adóból nagymértékű társadalmi kiadásokat finanszíroz az állam.

A szociális hozzájárulás egy adónem (szociális hozzájárulási adó vagy közismertebb nevén szocho), amelyet azért fizetünk, hogy az állam ebből fenntartsa a nagy társadalmi ellátórendszereket. Ilyen a nyugdíjrendszer, a szociális juttatások, segélyek rendszere és még sok minden más. Mértéke jelenleg 15,5 százalék.

Szochót kell fizetni természetesen a munkabér után, de egy sor olyan jövedelem is ide tartozik, ami végül magánszemélyeknél landol. Ilyen például az osztalék, az árfolyamnyereség, a vállalkozásból kivont vagy értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem és még néhány más tétel.

Fontos, hogy a szocho ebben a formában aránylag új találmány, hiszen régebben címzett járulékok voltak. Például volt a nyugdíjjárulék, amelyért cserébe nyugdíjat kellett fizetnie az államnak. Vagyis aki befizette, az csak nyugdíjra adta, és saját magának keletkeztetett jogot arra, hogy nyugdíjat kapjon. Ebből az is következett, hogy ha több nyugdíjjárulékot fizetett be valaki, akkor magasabb összegű nyugdíjra is számíthatott, ez különösen az aktív időszak végén volt sokaknak fontos. 

A szociális hozzájárulási adó ezzel szemben nem járulék, hanem – mint a neve is mutatja – adó. Ez azt jelenti, hogy nem keletkeztet kötelezettséget az állam részéről, nincs olyan rögzítve, hogy a befizetett szochóért cserébe ennyi és ennyi nyugdíj jár. A jövőbeni nyugdíjat tehát nem a mostani befizetések, hanem a nyugdíjkassza akkori lehetőségei határozzák majd meg.

Ez fontos különbség, mert így az adózónak csak közvetett, elvi érdeke fűződik ahhoz, hogy tisztességesen fizesse a szochót, míg korábban a járulékos rendszerben ez közvetlen érdek volt. A szochóval kapcsolatban tehát sokaknak erős lehet a csábítás, hogy sumákoljanak, mégis akkor járunk el helyesen és okosan, ha minden szabályt betartunk és tisztességesen fizetünk adót. Cégünk sorsát nagyon megnehezítheti, akár a végét is jelentheti (praktikusan az adószám bevonását) az, ha adóügyeskedésen, esetleg egyértelmű csaláson kapnak.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!