Egyéni vállalkozás szüneteltetése

A társas vállalkozásokkal ellentétben egyéni vállalkozás esetében van lehetőség a gazdálkodó tevékenység szüneteltetésére legalább egy hónap, de legfeljebb két év időtartamig. Az eljárás illeték- és díjmentes.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cégbejegyzés Cégalapítás Adó / Adózás

Vannak olyan élethelyzetek (új álláslehetőség, betegség, kereslet csökkenése stb.), amikor szükség lehet arra, hogy ideiglenes jelleggel szüneteltessük egyéni vállalkozói formában végzett gazdálkodó tevékenységünket.

Ezt célozza a Személyre Szabott Ügyintézési Felület (SZÜF) érintett szolgáltatása, amely lehetőséget biztosít arra, hogy elektronikus úton jelezzük a hatóságok (és ezzel párhuzamosan az Iparkamara) felé vállalkozásunk szüneteltetésére vonatkozó igényünket.

Az ügyintézés a SZÜF-ön a KAÜ (Ügyfélkapus, eSzemélyi igazolvány) vagy telefonos azonosítás segítségével történő azonosítással kezdődik, a szolgáltatás pedig lépésről lépésre végigvezeti a felhasználókat a teljes folyamaton (az űrlapkitöltéstől egészen a benyújtásig), és jelzi azt is, hogy milyen dokumentumok szükségesek az ügyintézés sikeres lezárásához.

Egyéni vállalkozói tevékenységünket legalább egy hónapig, de legfeljebb két évig szüneteltethetjük. A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap. Az elektronikus úton megtett bejelentés akkor eredményes, ha az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének nyilvántartásban való rögzítését a hatóság elvégezte.

Szünetelés alatt az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására nincs lehetőség, de a szükséges záróbevallásokat (pl. járulékok, áfa, iparűzési adó) be kell nyújtanunk. Ha újra akarjuk indítani „alvó” tevékenységünket, azt is a SZÜF-ön keresztül tehetjük meg az egyéni vállalkozás címszó alatt található menüpont igénybevételével.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!