ROM / Read-Only Memory / Csak olvasható memória

A ROM olyan memória számítógépes és egyéb elektronikus eszközökben, ami csak tárolni tudja az adatokat, azon későbbi módosításra már nincs lehetőség. Ezek az eszközök hosszú ideig, akár több évtizedig is képesek tárolni a beléjük programozott adatokat.

A számítógépek számtalan alkatrészből épülnek fel és bonyolult eszközökről lévén szó, nem is olyan egyszerű egy ilyen eszköz elindítása, mint amilyennek tűnik. Számtalan előre megadott kódnak és beállításnak kell lefutnia ahhoz, hogy végül felálljon a teljes szoftverrendszer

A ROM-ok, avagy a Read Only Memory egységek olyan memóriatípusok az alaplapokon, amik olyan alapértelmezett beállításokat tartalmaznak, amit a számítógép fel tud használni például az indítás során. A ROM-ok használata szinte elengedhetetlen a számítógépek működéséhez.

A ROM-ok speciálisan olyan eszközök, amikre az adatokat a gyártás során írják rá vagy éppen az alkatrészekbe építik bele, így ezt utólag már lehetetlen elektronikus úton módosítani. Ennek is tudható be, hogy a ROM-ok nagyon biztonságos és megbízható adattárolási eszközök, évtizedekig képesek megőrizni a rajtuk tárolt információkat, viszont csak speciális módon használhatók. 

A ROM-ot előszeretettel használják BIOS vagy firmware beállítások tárolására, hiszen megbízható formában képesek a működéshez szükséges adatokat biztosítani. 

Szigorúan véve csak azt a hardvert nevezhetjük ROM-nak, amit nem lehet utólagos módon befolyásolni. Ennek ellenére vannak már olyan ROM-nak is nevezett memóriamodulok, amik lassan, speciális módon és véges számmal, de azért utólag is törölhető vagy módosítható adatokat tartalmaznak.

A ROM ellentétpárja a számítógépes világban a RAM, ami a ROM-mal ellentétben áramtalanítás esetén azonnal elveszíti a rajta tárolt, csak ideiglenes céllal őrzött adatokat.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!