RAM / Random Access Memory / Tetszőleges hozzáférésű memória / Közvetlen hozzáférésű memória / Véletlen hozzáférésű memória / Memória

A RAM a számítógépen belül egy olyan eszköz, ami ideiglenesen tárolja a processzor által végrehajtandó feladatokat és adatokat. A ROM-mal ellentétben a benne tárolt adatok csak és kizárólag addig léteznek, amíg a számítógép feszültség alatt van. Alapvető szerepe van a számítógép működésében. Ezt az alkatrészt hívjuk memóriának az informatikai eszközökön belül.

A számítógépen belül a processzor végzi el a működéshez a legfontosabb feladatokat, ám hiába dolgozik nagy erőkkel, ha nincs, aki segít neki az információk ideiglenes tárolásában.

A RAM, avagy a Random Access Memory szerepe az, hogy egyfajta asszisztensként kisegítse a processzor működését azzal, hogy összegyűjti azokat az adatokat és utasításokat, amikkel a processzornak dolgoznia kell. Miután átadta ezeket a processzornak, az feldolgozza, a RAM pedig vissza is kapja az eredményeket és tárolja is azokat addig, amíg szükséges.

A RAM-okat sebességnövelés érdekében sokszor párban állítják be a számítógépen, hogy nagyobb legyen a sávszélesség a processzorral való kommunikáció során. Ezt nevezzük dual channel, avagy a kétcsatornás módnak. 

Jelenleg a számítógépekben a DDR SDRAM-okat használják (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory), ezek pár évente fejlődnek, ezen generációs ugrásokat pedig DDR+szám kombinációval (pl. DDR4, DDR5 stb.) jelölik. A DDR RAM-ok tokozása generációnkként változik, így egy régebbi alaplapba nem lehetséges újabb fajta RAM-ot tenni.

A RAM-oknak két fontos tulajdonsága van, ami befolyásolja a tudásukat. Az egyik, hogy mennyi adatot képesek ideiglenesen tárolni. Ezt általában gigabájtban mérjük, és minél nagyobb az érték, annál több adatot tud a processzor számára tárolni. A másik fontos tulajdonsága az a sebessége, ami alapján megállapítható, milyen gyorsan lehet rá adatot írni és azt kiolvasni belőle.

A memória megnevezést sokan a tartós adattárolásra használt háttértárra (ROM) is használják, az informatikai tolvajnyelvben azonban általában a RAM-ot és a hozzá hasonló gyors egységeket értik alatta (az információ tartós tárolására szolgáló háttértárakat másodlagos memóriának nevezik és az elsődleges memória, így például a RAM kiterjesztésének számítanak).

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!