TESZOR

A TESZOR (Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere) az Európai Unió statisztikai besorolási rendszerének magyar változata, amellyel a cégek tevékenységét és az általuk előállított termékeket és szolgáltatásokat osztályozzák.

A vállalkozók számára a cégek fő- és altevékenységei, ezek bejegyzése és nyilvántartása azért fontos, mert számos jogszabály (ki kaphat ilyen-olyan kedvezményes hitelt), és pályázati kiírás támaszkodik rájuk. Ezeket a besorolásokat mégis jellemzően statisztikai jelzőszámoknak nevezzük, mert ez az alapja annak is, hogy mégiscsak legyen valami képünk arról, hogy a cégek milyen munkát és milyen értékben végeznek ebben az országban. 

De nemcsak a magyar állam kíváncsi erre, hanem mindegyik, így az Európai Unió is, ezért volt célszerű megalkotni az egységes európai besorolási rendszert, ez lett a CPA (Classification of Products by Activity), magyar változata pedig a TESZOR. A TESZOR abban különbözik a régebbi – de a mai napig használatos – TEÁOR-tól, hogy nem tevékenység, hanem végtermék alapú, azaz arra koncentrál, hogy mi a tevékenység produktuma. 

A két jegyzékszám nem válik el teljesen egymástól. Egy adott vállalkozás TESZOR-számának első négy jegye megegyezik a TEÁOR szerinti főtevékenységgel, és az utolsó két jegye mutatja, hogy azon a tevékenységi körön belül mi is a vállalkozás legfontosabb produktuma. 

Ilyen besorolások korábban is léteztek, de külön a szolgáltatásokra, és külön a termék-előállításra. A Szolgáltatások Jegyzéke volt hivatott nyilvántartani az erre szakosodott cégek által nyújtott szolgáltatásokat, a Belföldi Termékosztályok besorolás pedig a termelő cégekét. 

Ezeket 2019 óta egyetlen nyilvántartásba sűrítette a TESZOR, ami persze jó, de ma még okoz némi zavart, hogy a régi besorolásokat még nem lehetett minden jogszabályban, rendeletben és egyéb hivatkozásokban átvezetni, így időnként még felbukkannak az életünkben. 

Nem váltja ki viszont a TESZOR az ÖVTJ (Önálló Vállakozások Tevékenységi Jegyzéke) nevű besorolást, amit az egyéni vállalkozásoknak és az adószámmal rendelkező magánszemélyeknek kell alkalmazniuk a saját vállalkozási tevékenységük besorolására. Ennek az első 4 számjegye is a TEÁOR-szám, és az utolsó kettő a részletesebb besorolás, de ez továbbra is tevékenység, és nem termék alapú osztályozás. 

Fontos tudni, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben a TESZOR-számot nem kötelező feltüntetni a cég által kiállított számlákon.    

 

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!