Vám Világszervezet / World Customs Organization / WCO

A Vám Világszervezet az egyetlen nemzetközi szervezet, amely vámtechnikai, vámeljárási kérdésekkel globális mértékben foglalkozik, jelentősen hozzájárulva a világkereskedelem megkönnyítéséhez és biztonságához.

A világkereskedelem 98%-át képviselő csaknem 200 állam vámszervezete tagja a Vám Világszervezetnek (World Customs Organization – WCO). A WCO dolgozta ki az ún. Harmonizált Rendszert (HR), az egyes áruféleségek vámtarifákba sorolásának közös nyelvét, másfelől szabványrendszerével (SAFE Framework of Standards) sikeres küzdelmet folytat a nemzetközi kereskedelem biztonságának javításáért. 

A világkereskedelemben részes országok az importáruk megvámolására vonatkozó információkat kereskedelmi vámtarifájukban teszik közzé. A nemzeti vámtarifák egykoron az egyes árukra vonatkozó információkat valamilyen általuk meghatározott rendszer szerint (pl. az importáló ország hivatalos nyelvén ábécésorrendben) tették közzé, ami megnehezítette a nemzetközi kereskedelmet. 

Ezért is igen nagy jelentőségű a WCO (elődje az 1952-ben létrejött Vám Együttműködési Tanács, Customs Co-operation Council) 1983-ban életre hívott nemzetközi egyezménye, amely egységes nomenklatúra-rendszert dolgozott ki „Harmonizált Áruazonosító és Kódrendszer” (Harmonized Commodity Description and Coding System), egyszerűbben „Harmonizált Rendszer” (HR) néven, amelyhez fokozatosan csatlakoztak a világ országai. 

A HR ma az a közös nyelv a világkereskedelemben, amely megkönnyíti az eligazodást az egyes államok kereskedelmi vámtarifáiban. Az Európai Unió elektronikus használati vámtarifája (TARIC) is a HR alapján épül fel, további albontásokat alkalmazva az egyes termékek vámtarifaszámainál. (A vámtarifaszám az áruk azonosítása érdekében számos más célt is szolgálhat, az EU-ban pl. segítségével lehet információkat kapni a nem harmonizált termékekre vonatkozóan mind az Európai Bizottság Mutual recognition oldalán, mind az egyes tagállamok ún. Termékinformációs Pontjain.)

A HR rendszer kidolgozása és karbantartása mellett igen jelentős a WCO Globális kereskedelem biztonságát és könnyítését szolgáló szabványrendszere (WCO SAFE Framework of Standards to Secure and Facilitate Global Trade, 2005) is, amely a terrorizmus elleni küzdelemben partneri együttműködést biztosít a nemzeti vámhatóságok és a világkereskedelem üzleti szereplői között, azonosítva a magas fokú biztonsági garanciákat kínáló gazdálkodókat.

A globális kereskedelem biztonságát és könnyítését szolgáló szabványrendszer a WCO-tagok által alkalmazandó. Előnyöket határoz meg azon vállalkozások számára, melyek megfelelnek a szállítási lánc biztonságára vonatkozó minimális normáknak és legjobb gyakorlatoknak. 

A vonatkozó minőségbiztosítási rendszert bevezető ún. Engedélyezett Gazdálkodót (Authorized economic operators – AEO) a vámhatóságok megbízható partnernek tartják, ezért különleges elbírálásban részesül, vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és kezelése során kedvezményeket kap. Az AEO státuszú vállalkozás az EU-szabályok szerint is EU-szerte megbízhatónak számít, így az unió területén a vámügyintézésnél mindenütt kedvezményeket élvez. 

AEO státuszt kérhet minden olyan személy, aki üzleti tevékenysége kapcsán vámjogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységekben vesz részt (gyártó, exportőr, importőr, szállítmányozó, fuvarozó, vámügynök, raktárengedélyes, terminálüzemeltető, kikötőtulajdonos).

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!