Lean szemlélet

A startup világban, ahol nap mint nap új ötletek kerülnek terítékre, a nagyfokú bizonytalanság menedzsmentje napi szükséglet – ennek egyik eszköze a Lean szemlélet.

A „lean” angol szó, jelentése: karcsú. A Lean menedzsment nemcsak a termék- vagy szolgáltatásfejlesztésben, de az ipari termelés hatékonyságának növelésében, különösen a veszteségek elkerülése, csökkentése területén játszik napjainkban fontos szerepet. 

Ahhoz, hogy egy (startup) cég elinduljon a növekedés útján, nem kell mindenáron komplex üzleti terveket és táblázatokat készíteni, tele feltételezésekkel. A Lean startup szemlélet az „Építs – Mérj – Tanulj” hármas egységére alapszik, ezt helyezi a vállalkozás központi működési folyamatába minden területen.

Építs: Kísérletezz. Mutasd meg a legegyszerűbb módon az ötleted, akár készíts papírból egy prototípust, vagy csak írd le.

Mérj: Alakíts ki egy mérési metódust, és teszteld le ötleted majdani fogyasztóid között.

Tanulj: Értékeld az eredményeket, és döntsd el, hogy változtatsz-e az ötleteden vagy kitartasz mellette.

Tegyük ezt folyamatosan addig, amíg bizonyosak nem leszünk abban, hogy érdemes a terméket, a szolgáltatást legyártani és bevezetni a piacra: ennek első lépéseként aztán még változtatható, fejleszthető és egyben tovább tesztelhető „már épp elég jó” termék piacra vitele a cél.

A Lean startup szemlélet olyan, mint egy kormánykerék, mely irányban tartja vállalkozásunkat a bizonytalanságok között. Segít abban, hogy a növekedésünkkel kapcsolatos elképzeléseinket folyamatosan egyeztessük a fogyasztó igényeivel (hasonlóan a Desing Thinking módszertanához), és „igazolt" tudásunk legyen arról, hogyan tudjuk a vállalkozásunkat költséghatékonyan és fenntartható módon menedzselni, fejleszteni. 

Mindez azért is fontos, mivel gyakran esünk abba a hibába, hogy feltételezésünket úgy kezeljük, mintha az a pontos valóságot mutatná. Szinte észre sem vesszük, hogy egy-egy fontos döntésünk hátterében nem mért adatok és teszteredmények vagy megfigyelések állnak, hanem csak a bennünk élő „feltételezés". 

Elsőre talán nehéz elfogadni, de a Lean filozófiát a bukás kultúrája élteti, és nem véletlenül. Tudomásul kell vennünk, hogy az innováció, a kísérletezés magában hordozza a bukást, a sikertelenséget is. 

A Lean gondolkodás azonban itt nem adja fel. Azt állítja, ha nem szerzünk elegendő igazolt tudást, legyen az pozitív vagy negatív, nem jutunk egyről a kettőre. Azaz hibázás nélkül nincs új ismeretszerzés, következésképp nincs fejlődés. Hibáinkból tehát elsősorban tanulnunk kell, és nem hagyhatjuk, hogy lelkesedésünket ez aláaknázza. Sokkal inkább gondoljunk arra, hogy egy bizonytalansággal kevesebb, így erre biztosan nem kell mennünk.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!