Okoseszközök / Smart Devices / Okoseszköz / Smart Device / Intelligent Devices / Intelligens Eszközök / Okos Megoldások

Az okoseszközök olyan kis digitális szerkezetek, melyek egyszerűbb vagy bonyolultabb műveletek segítségével segítik a mindennapjainkat, mindezt úgy, hogy a körülöttünk lévő hálózatra vagy éppen egymáshoz csatlakoznak. Okoseszköz lehet a mobilunktól kezdve az otthonunkig szinte bármi.

Talán nem is annyira egyszerű meghatározni, hogy mi számít manapság okosnak, hiszen a marketingesek ezt a jelzőt még a mosóporra is szemrebbenés nélkül ráírják. Abban viszont van egyetértés, hogy az okoseszközök kicsit többek, mint mondjuk egy mosógép automata programja vagy egy időzíthető kenyérpirító. 

Amikor okoseszközökről beszélünk, akkor általában vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatra csatlakoztatott készülékekről van szó, amik képesek egymással kommunikálva egyszerűbb vagy összetettebb folyamatokat elvégezni, mindezt pedig úgy, hogy a folyamatok nagy részéről a felhasználónak nem is kell tudomást vennie.

Az első, mindennapokban elterjedt okoseszközök a telefonjaink lettek, a korábban csak pár egyszerű célműveletet elvégző készülékek manapság már teljes értékű számítógépként működnek a zsebünkben. Egy mai okostelefon teljesítménye és sebessége több milliószorosa annak a számítógépnek, mint amit a NASA használt a Holdra szálláskor az 1960-as években. 

Egy egyszerűbb okoskarkötő például önmagában nem sok feladatot képes ellátni, ám egy telefonhoz hozzákötve már szinte bármire képessé válhat: okosóraként figyelheti egészségi adatainkat, figyelmeztet, ha sokat ülünk, méri napi mozgásunkat, és persze telefonunk számos funkcióját is átveheti.

Ugyanez igaz egy okosotthonra is, a lakásba beépített szenzorok (például hőmérő, autónyitást jelző stb.) önmagukban nem nevezhetők okosdolgoknak, ám egymással hálózatba kötve mégis képesek együttműködni és ezzel létrehozni egy okosotthont.

Az okoseszközök egyaránt lehetnek kijelzős vagy kijelző nélküli szerkezetek, amik például az emberi beszédre reagálnak. Az okosasszisztensek például otthonunk eszközeit képesek kezelni és a kommunikációhoz elég nekünk a beépített mikrofont és hangszórót használnunk.

Bár az okoseszköz annyira nem okos, hogy magától „gondolkozzon”, egyre több okoseszközt vérteznek fel kezdetleges mesterséges intelligenciával, ami már önállóan képes értékelni és reagálni a környezetben történő dolgokra. Épp ezért az okoseszközök alkalmazásaiban a mesterséges intelligencia fejlődésével együtt az elkövetkező években hatalmas előrelépés várható.

 

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!