Design thinking

A Design Thinking egy strukturált, eredményorientált, problémamegoldó módszer.

A designgondolkozás – angolul Design Thinking – egy elterjedt problémamegoldó módszertan, mely szoros kapcsolatban van a service design fogalmával – azaz ez is túllép a design hagyományos értelmezésén.

A Design Thinking különösen olyan komplex problémák megoldásában hatékony eszköz, melyeket nehezen tudunk pontosan körülírni, kevés adat áll rendelkezésünkre, nincsenek igazi mintáink a megoldásra, és megoldási ötlet híján annak hatását sem tudjuk előre felmérni.

A designgondolkodás módszertana a tervezők, designerek munkatapasztalatain alapul, mely kiegészült fontos üzleti követelményekkel. A módszertan által nyert megoldás a megvalósíthatóság, üzleti életképesség, fenntarthatóság és használhatóság szempontjait veszi figyelembe. 

A designgondolkodás egyik megkülönböztető eleme, hogy a megoldást fejlesztők folyamatos kapcsolatban vannak a probléma által érintett emberekkel, azaz a megoldás megtalálásában az érintett cég dolgozói, hiányzó tudást biztosító külső szakemberek és a felhasználó is részt vesznek.

A designgondolkozás folyamatában a probléma meghatározását egy ötletelési fázis követi, majd az ötletek értékelését követően egyből egyszerű és olcsó prototípusok fejlesztése és tesztelése következik, hogy minél gyorsabban kiderüljön: melyik az az ötlet, mely valóban megvalósítható és a felhasználók számára értéket képvisel. A tesztelés során tehát a felhasználó már egy félig kész terméket és szolgáltatást tesztel, és támogatja annak végső kidolgozását.

A designgondolkozás – akárcsak a Lean szemlélet - nem szünteti meg a bizonytalanságot, viszont a hagyományos üzleti tervezéshez képest mindkettő segít a bizonytalansággal együtt élni, lehetőségként kezelni azt; a siker persze e módszerek mellett sem garantált.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 30.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!