Klaszter

A klaszter egy olyan tartós együttműködés, melynek tagjai, önállóságuk megtartása mellett, termékek, szolgáltatások vagy technológia (tovább)fejlesztésére, működtetésére és értékesítésére egyesítik erejüket, s ezáltal növelik hatékonyságukat, versenyképességüket.

Klaszterbe tömörülhetnek valamely ágazathoz tartozó vagy földrajzilag koncentráltan elhelyezkedő vállalkozások, szakosodott beszállítóik, szolgáltatók, kapcsolódó iparágak cégei és a velük kapcsolatban álló intézmények (kutatóintézetek, egyetemek, állami szervezetek, ügynökségek, szakmai egyesületek, kereskedelmi szövetségek stb.).

Egy klaszter hosszú távú együttműködésre jön létre, és előnyei is inkább 3-5 éves távon kezdenek megmutatkozni a tagok számára. A klaszter általában nem jogi személy, az operatív irányítással viszont célszerű jogi személyiséggel rendelkező klasztermenedzsert megbízni. A klasztermenedzser szerepét betöltheti valamely klasztertag is, vagy akár egy külső, klasztermenedzsment cég is. 

A klaszter működését együttműködési szerződés szabályozza, amely egyebek mellett meghatározza az együttműködés céljait és kereteit, a klaszter működési rendjét, az egyes klasztertagok jogait és kötelezettségeit.

A klaszter kezdetben induló, majd fejlődő klaszternek minősül, és két sikeres évet követően pályázhat akkreditált klaszteri cím elnyerésére. Akkreditált klaszterré azok a hatékonyan működő hálózati együttműködések válhatnak, melyek magas innovációs és exportteljesítmény felmutatására képesek. 

A gazdaságfejlesztést célzó operatív programok, így a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) is céljai között szerepelteti a klaszteresedés, ezen belül elsősorban az akkreditált klaszterek támogatását. A GINOP Plusz keretében a 2., Kutatás, fejlesztés, innováció prioritás alatt várható a klaszterpályázatok megjelenése.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!