Üzleti jelentés

Az üzleti jelentés az éves beszámolóhoz kapcsolódó, a cég üzletmenetének fejlődéséről, teljesítményéről, illetve helyzetéről szóló átfogó, a vállalkozás méretével és összetettségével összhangban álló elemzés.

A számviteli törvény szerinti éves beszámoló készítésére kötelezett vállalkozásnak a beszámolóval egyidejűleg üzleti jelentést is kell készítenie. Az üzleti jelentés a beszámolóval egyidejűleg készítendő, azonban annak nem része. Ebből adódik, hogy nem vonatkozik rá a beszámoló kapcsán előírt közzétételi kötelezettség, ugyanakkor az elvárható, hogy a cég székhelyén megtekinthető legyen.

Az üzleti jelentés alapvetően szöveges elemzés, lényegében kiegészíti a beszámoló kiegészítő mellékletét. Célja, hogy az éves beszámoló adatainak értékelésével úgy mutassa be a cég vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét, üzletmenetét, a vállalkozás tevékenysége során felmerülő főbb kockázatokkal és bizonytalanságokkal együtt, hogy ezekről – a múltbeli tény- és a várható jövőbeni adatok alapján – a tényleges körülményeknek megfelelő, megbízható és valós képet adjon.

Az üzleti jelentésnek tartalmaznia kell – a cég fejlődésének, teljesítményének vagy helyzetének megértéséhez szükséges mértékben – minden olyan pénzügyi, és ahol szükséges, minden olyan kulcsfontosságú, nem pénzügyi jellegű teljesítménymutatót, amely lényeges az adott üzleti vállalkozás szempontjából. 

Az üzleti jelentésben kell bemutatni a pénzügyi eszközök hasznosítását, ha az jelentős hatással van a vagyoni helyzetre, akkor a kockázatkezelési és a fedezeti ügyletpolitikát, az ár-, hitel-, kamat-, likviditás- és cash-flow kockázatokat – számszerűsítve is.

Ki kell benne térni emellett a mérleg fordulónapja után bekövetkezett lényeges eseményekre, a várható fejlődésre, a kutatás és a kísérleti fejlesztés területére, a telephelyek és fióktelepek bemutatására, a vállalkozás által folytatott foglalkoztatáspolitikára. 

Az üzleti jelentésben külön be kell mutatni a cég környezetvédelemmel kapcsolatban viselt felelősségét, a megvalósított és várható fejlesztéseket, az ezzel összefüggő támogatásokat, a környezetvédelmi intézkedéseket, azok végrehajtásának alakulását.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!