Munkabér közterhei

Egy jó vállalkozó tisztában van azzal, hogy a vállalkozása legfontosabb értékét kollégái jelentik. Nem árt hát tisztában lennünk azzal, pontosan mennyibe is kerül cégünknek egy alkalmazott.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Osztalék KIVA / KISVÁLLALATI ADÓ Adó / Adózás

Bár cége, tevékenysége, piaca válogatja, de általánosan elmondható, hogy a munkavállalók bére és a bér után fizetendő járulékok egy cég összes költsége között igen jelentős részt tesznek ki. 

A jelenlegi adózási szabályok szerint egy alkalmazott munkaviszonyból származó bérjövedelméhez kapcsolódóan kétféle járulékot kell fizetni: munkavállalói és munkáltatói járulékot.

Az első részt tehát a munkavállalói járulékok teszik ki, melyeket a bruttó bérből kell levonni, ezek:

A munkavállalói járulékokat azonban csökkenthetik az esetleges kedvezmények, így:

  • friss házasok kedvezménye: havi 5000 forintos adókedvezményre jogosultak a házasulók legfeljebb 24 hónapon keresztül, ha valamelyik közülük először köt házasságot;
  • személyi kedvezmény: havi 8370 forintos adókedvezményre jogosult a meghatározott betegséggel, fogyatékossággal rendelkező magánszemély az erről szóló igazolás alapján;
  • családi kedvezmény: az eltartottak létszámától függően, kedvezményezett eltartottként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 Ft, két eltartott esetén 133 330 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 Ft adóalap-csökkentő tétel. Lehetőség van a családi adókedvezmény járulékok terhére történő érvényesítésére is: ezzel lehetővé válik, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény szja-tartalmának megfelelő összeget le lehessen vonni a 18,5%-os tb-járulékból;
  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák esetében a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelem után a jövőben nem kell személyi jövedelemadót fizetni (járulékokat azonban továbbra is igen).

A második részt a munkáltatói járulékok jelentik, amelyek a bruttó bérre vetítetten összesen 17%-ra rúgnak (részletezve: 15,5% szociális hozzájárulási adó, 1,5% szakképzési járulék).

Összegezve: egy vállalkozás teljes költsége az általa a munkavállalónak fizetett bruttó bér 117%-a. A nettó bérhez már nehezebb viszonyítani, hiszen a kedvezmények igénybevételével a nettó bér/munkavállalói járulék arány változhat. Amennyiben a munkavállaló nem vehet igénybe egyetlen kedvezményt sem, akkor a cég teljes költsége megközelítőleg a nettó bér 176%-ára rúg.

Csökkentheti ugyanakkor a munkáltató összköltségét, ha olyan munkavállalót alkalmaz, akinek felvétele valamilyen állami járulékkedvezménnyel jár.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!