Munkabér közterhei

Egy jó vállalkozó tisztában van azzal, hogy a vállalkozása legfontosabb értékét kollégái jelentik. Nem árt hát tisztában lennünk azzal, pontosan mennyibe is kerül cégünknek egy alkalmazott.

Legfontosabb kapcsolódó témák

KIVA Osztalék Adó

Bár cége, tevékenysége, piaca válogatja, de általánosan elmondható, hogy a munkavállalók bére és a bér után fizetendő járulékok egy cég összes költsége között igen jelentős részt tesznek ki. 

A jelenlegi adózási szabályok szerint egy alkalmazott munkaviszonyból származó bérjövedelméhez kapcsolódóan kétféle járulékot kell fizetni: munkavállalói és munkáltatói járulékot.

Az első részt tehát a munkavállalói járulékok teszik ki, melyeket a bruttó bérből kell levonni, ezek:

A munkavállalói járulékokat azonban csökkenthetik az esetleges kedvezmények, így:

  • friss házasok kedvezménye: havi 5000 forintos adókedvezményre jogosultak a házasulók legfeljebb 24 hónapon keresztül, ha valamelyik közülük először köt házasságot;
  • személyi kedvezmény: havi 8370 forintos adókedvezményre jogosult a meghatározott betegséggel, fogyatékossággal rendelkező magánszemély az erről szóló igazolás alapján;
  • családi kedvezmény: az eltartottak létszámától függően, kedvezményezett eltartottként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 Ft, két eltartott esetén 133 330 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 Ft adóalap-csökkentő tétel. Lehetőség van a családi adókedvezmény járulékok terhére történő érvényesítésére is: ezzel lehetővé válik, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény szja-tartalmának megfelelő összeget le lehessen vonni a 18,5%-os tb-járulékból;
  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák esetében a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelem után a jövőben nem kell személyi jövedelemadót fizetni (járulékokat azonban továbbra is igen).

A második részt a munkáltatói járulékok jelentik, amelyek a bruttó bérre vetítetten összesen 17%-ra rúgnak (részletezve: 15,5% szociális hozzájárulási adó, 1,5% szakképzési járulék).

Összegezve: egy vállalkozás teljes költsége az általa a munkavállalónak fizetett bruttó bér 117%-a. A nettó bérhez már nehezebb viszonyítani, hiszen a kedvezmények igénybevételével a nettó bér/munkavállalói járulék arány változhat. Amennyiben a munkavállaló nem vehet igénybe egyetlen kedvezményt sem, akkor a cég teljes költsége megközelítőleg a nettó bér 176%-ára rúg.

Csökkentheti ugyanakkor a munkáltató összköltségét, ha olyan munkavállalót alkalmaz, akinek felvétele valamilyen állami járulékkedvezménnyel jár.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!