Tranzakciós dokumentumok

Azon okiratok összessége, melyek elengedhetetlenül fontosak a kockázatitőke-befektető és a céltársaság között létrejövő megállapodás létrejöttéhez és átláthatóságának biztosításához.

  • + Az alaposan előkészített dokumentumok segítenek elkerülni a befektető és a céltársaság közti félreértéseket és vitákat.

  • - A komplex tranzakciós folyamat dokumentációját szakosodott jogi vagy tanácsadó cégek végzik, jellemzően magas díj ellenében.

A startup vállalkozások előtt több forrásbevonási út is áll, de a többség az egyre népszerűbb közösségi finanszírozási formák mellett általában a kockázatitőke-befektetést választja. Ennek egyik alapfeltétele, hogy a vállalkozás ügyei a lehető leginkább átláthatók legyenek, a különböző érdekeltek között minél kisebb legyen az esélye a meglepetéseknek, félreértéseknek. 

Ehhez kapcsolódóan szinte szabványos formátumú megállapodásokat, dokumentumokat használnak világszerte, megkönnyítve ezzel a globális startup ökoszisztéma különböző szereplői közti együttműködést és a jövőbeni befektetéseket.

Az egyik lépése lehet az elsőbbségi jogokat biztosító üzletrészek, részvények létrehozása, melyek speciális irányítási és jövedelemszerző jogokat biztosítanak a kockázatitőke-befektető számára a céltársaságban. Ilyen előjogok lehetnek például a likvidációs vagy osztalékfizetési elsőbbségi jogok.

Azt megelőzően azonban, hogy az elsőbbségi részvények létrejönnének, több fontos dokumentumnak is meg kell születnie. Az informális előzetes felméréseket követően a befektető tesz egy előzetes ajánlatot a céltársaság felé, mégpedig egy term sheet formájában. A term sheet egy jogilag nem kötelező érvényű ajánlat, mely tartalmazza az ajánlott tőkebefektetés összegét, az elvárt hozamot, jogokat, kötelezettségeket és kitér az elvárt jogi átvilágítás (due diligence) lépéseire is. Kötelező érvényű kizárólagosságról és titoktartásról is meg lehet egyezni itt. A term sheet összességében formalizálja az ajánlattételt, és védelmet biztosít a felek számára a félreértések és viták elkerülésére.

A második fontos dokumentum a módosított vagy újraírt cégkivonat, melyben meg tudnak jelenni a befektetés során megváltozott irányítási és jövedelemszerzési jogok. A módosított dokumentumnak mindenképp rendelkeznie kell a többségi tulajdonos(ok) jóváhagyásával.

A következő lépésben a valamilyen többletjogosítvánnyal preferált üzletrészek létrehozásához szükséges befektetői szerződést kell létrehozni, mely egy hosszadalmas, alapos és már biztosan jogi kötelezettséget jelentő megállapodás a befektető és a céltársaság között. Ez a dokumentum formalizálja a felek közti kapcsolatot részletekbe menően specifikus leírásaival.

Ezeken felül a befektetőnek is nyilatkozatot kell tennie arról, hogy megfelelő felhatalmazásokkal és engedélyekkel rendelkezik, a céltársaságnak pedig biztosítania kell a megfelelő felhatalmazást a befektető számára, hogy a befektetési kör ideje alatt hozzáférjen a szükséges pénzügyi és operatív információkkal a vállalattal kapcsolatban, illetve kikötheti, hogy mely információk szolgáltatását tagadhatja meg. Nem utolsósorban pedig a befektetéshez, tranzakcióhoz szükség van a szavazati joggal rendelkező tulajdonosok írásos hozzájárulására is. 

A tőkebefektetés, akvizíciók, egyesülések egyaránt komplex, bonyolult folyamatok, melyek kifinomult és naprakész jogi és gazdasági tudást igényelnek, ezért ezeket a feladatokat szinte kivétel nélkül erre szakosodott tanácsadócégek vagy jogi irodák végzik el a céltársaságok helyett.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!