Tőketartalék

Tőketartaléknak számít a tulajdonosok által a cégbe befizetett vissza nem térítendő összeg, amelyet nem jegyeznek be a cégbíróságon, vagyis nem a jegyzett tőkét gyarapítja. Ezt a pénzt gyakran ázsiónak is hívják.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Árfolyamérték Névérték Kibocsátó

A tulajdonosok visszafizetés terhe nélkül, de nem a jegyzett tőkét gyarapító befizetése a társaság tőketartalékába kerül. 

Ez utóbbi klasszikus formája a részvénytársaságok részvénykibocsátása. Amikor részvényt bocsátunk ki, annak van egy névértéke, ami általában megegyezik a korábban kibocsátott részvények névértékével, bár el is térhet attól. Amikor viszont a vevők lejegyzik ezeket a részvényeket, akkor nem a névértéknek megfelelő összeget fizetik érte, hanem jellemzően valamilyen magasabb árfolyamot. A részvény árának az a része, ami megegyezik a névértékkel ilyenkor a jegyzett tőkébe kerül, az azon felüli rész viszont ázsió, vagyis a tőketartalékot gyarapítja. 

A tőketartalék csökkenhet vagy nőhet a jegyzett tőkével, az eredménytartalékkal vagy a lekötött tartalékkal szemben is. Ha például a társaság jegyzett tőkéjét emelik belőle, akkor a tőketartalék ugyanennyivel csökken, és ha az eredménytartalékot vagy a lekötött tartalékot emelik belőle, akkor ugyanez a helyzet. 

Ezzel szemben a tőketartalék emelkedhet, ha a lekötött tartalék egy részét feloldják és visszavezetik tőketartalékba, vagy ha a jegyzett tőkét csökkenti a cég a tőketartalék javára. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!