Árfolyamérték

Egy értékpapír adásvétele során létrejött árat tekintjük az adott értékpapír adott időpontban érvényes árfolyamértékének.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Névérték Kibocsátó Tőketartalék

Az értékpapírokat gyakran adják-veszik tulajdonosaik. Míg egy értékpapír „születése”, azaz kibocsátása pillanatában az egyik legfontosabb jellemzője a névértéke, úgy később – az adásvételek, azaz az adott papírral folytatott kereskedés során – nagyon fontossá válik annak árfolyama; vagy ahogy az értékpapírpiacon gyakran hívják, árfolyamértéke.

Az árfolyamérték tehát az adott értékpapír aktuális piaci ára: elvben ennyiért lehet épp venni vagy eladni az adott pillanatban a papírt, legyen az tőzsdei vagy tőzsdén kívüli kereskedelemben.

Befektetők sokasága lesi folyamatosan ezeket a néha naponta, néha akár másodpercenként publikált árfolyamokat, ezek historikus rövid, közép- vagy épp hosszabb távú mozgásaira alapozva pedig értékpapírpiaci elemzők sora próbál minél jobb becslésekkel szolgálni a jövőre nézve – az értékpapírpiaci elemzések ezen ágát nevezik technikai elemzésnek, míg a cégek valós, gazdálkodási adatokon alapuló értékének becslését hívják fundamentális elemzésnek.

Az árfolyamértéknek van még egy lényegi szerepe: egy adott részvénytársaság összes részvényének darabszámával megszorozva a teljes cég értékét (azaz piaci kapitalizációját) is megmutatja.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!