Nyílt forráskód / Open source

Egy szoftver vagy egy platform, melynek forráskódja nyilvánosan elérhető és az eredeti készítőn kívül más által is módosítható, fejleszthető, kiegészíthető. Nyílt forráskódú szoftvereknél alap esetben bárki megjavíthatja a hibákat, létrehozhat új verziókat vagy tervezhet új funkciókat bele.

A nyílt forráskódú szoftverek vagy informatikai rendszerek kódbázisa szabadon elérhető és a fejlesztői közösségtől (is) függ a sorsa. Hobbi projektek vagy ingyenesnek szánt alkalmazások gyakran készülnek open source licenc alatt, de nagyon sok ismert üzleti példa is van, mint az Android és a Linux operációs rendszerek, a WordPress CMS vagy a Bitcoin kriptovaluta

Rövid távon kockázatnak tűnhet mindenki számára, ha egy üzleti vállalkozás nyílt forráskódú szoftvert készít, de hosszú távon hibamentesebb, olcsóbb és jobban karbantartott kód jöhet létre. A platformok, melyek felhasználók együttműködésére építenek, gyakran jobbak és kevesebb hibát tartalmaznak. 

A közösség nem önzetlenül segít, a nyílt forráskódú szoftverek moduljait fel is lehet használni más projektekben, ezért a közösség tagjainak megéri kontributálni egy-egy független kódbázisba is, ha onnan később saját projektjeibe is át tud emelni részeket. Így gyakorlatilag egy adott feladatot nem kell külön-külön minden projektben elvégezni szűk erőforrások mellett, hanem nagyon magas minőségben elegendő egyszer elkészíteni.

Ezenfelül sokan azért szeretik az open source projekteket, mert rengeteget lehet tanulni belőlük. Mivel a kódok nyilvánosan elérhetők és teljes mélységükben megismerhetők, ezért a diákok, egyetemi hallgatók számára nagyon hasznosak.

A nyílt forráskód ellentéte a zárt forráskód, ahol a forráskódhoz kizárólag annak készítője, tulajdonosa férhet hozzá, ismerheti meg és kizárólag ő használhatja fel. Ezeknek a licenceknek mindig része, hogy a szoftver a tulajdonos engedélye nélkül nem módosítható, vizsgálható, másolható és a használathoz is el kell fogadni a licencfeltételeket. Gyakorlatilag a felhasználó keze meg van kötve, kizárólag olyan dolgokat tehet, amiket a jogtulajdonos engedélyezett.

Biztonsági szempontból sokan azért választanak zárt forráskódot, mert az megbízhatóbbnak tűnik, de valójában egy soktagú közösségben nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki észrevesz egy hibát, megfogja azt és megjavítsa.

Gyakori tévhit, hogy minden nyílt forráskódú szoftver ingyenes kell legyen. A készítők kérhetnek pénzt, még akkor is, ha egyébként a kódbázis nyilvános és bárki újraírhatná a szoftvert. Éppen ezért gyakran nem magáért a szoftverért, hanem a szolgáltatásokért, támogatásért szoktak licencdíjat kérni, ami azért elegánsabb megoldás. A világ legelterjedtebb webszerver-technológiája, az Apache is szintén nyílt forráskódú.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!