ERP / Enterprise Resource Planning / Vállalatirányítási rendszer / VIR

Az ERP az Enterprise Resource Planning kifejezés rövidítése. Azokat az informatikai rendszereket hívják így, melyek célja az üzletmenet fontos részeinek közös kezelése és egymással történő integrálása.

Az ERP manapság már teljesen digitálisan, szoftveresen zajló folyamat. Az ezeket megvalósító szoftverek már évtizedek óta különösen fontosak a nagy, globális vállalatok számára, hogy bonyolult, kiterjedt termelési-szállítási láncaik adatai egy egységes rendszerben követhetők legyenek. A digitalizáció terjedésével ugyanakkor ma már kisebb, helyi vállalkozások számára is gyakran a költséghatékony működés alapja, hogy ERP szoftverekkel egységben kezelhessék a tervezés, készletbeszerzés, eladás, marketing, pénzügy és HR folyamataikat is. 

Az ERP szoftverek jelenleg már egyre inkább felhő alapú szoftverek webes kliensekkel, melyek könnyen elérhetők távolról is. E megoldás legnagyobb előnye, hogy az információ szabadon áramolhat az üzleti területek, partnerek között, lehetővé téve azt, hogy a cég minden része, és akár partnerei is egységes, pontos és valós idejű adatforrásokból dolgozzanak.

Az ERP azáltal, hogy a különböző üzleti területeket összeköti, segít felszámolni a redundáns, feleslegesen duplikált folyamatokat, tevékenységeket, költségeket. Ugyanakkor a bevezetése és üzemeltetése komplex, jelentős tapasztalatot, tervezést és operatív fegyelmet kíván, ellenkező esetben nagy kockázata van annak, hogy a működést drágábbá és lassabbá teszi.

A vállalatok többnyire azért igyekszenek az ERP-t bevezetni, mert növekedni szeretnének és ehhez akár nagyobb méretben, skálázhatóan is átlátható üzletmenet kell, más esetekben költségcsökkentési vagy hatékonyságnövelési céllal történik a bevezetés. Gyakran a megtakarítás már önmagában azzal is elérhető, hogy a részlegek képesek szinkronizált munkát végezni. 

Az ERP szoftverek napjaink piaci slágertermékei közé tartoznak: a globális ERP-piac már 100 milliárd dolláros nagyságrendű. Legnagyobb szereplői az SAP, Oracle, Intuit és Microsoft, de számos nagyvállalat, mint például az Amazon is, saját maga által fejlesztett egyedi rendszert alkalmaz. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 17.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!