Bootcamp / Alapozó tréning / Gyorstalpaló

A bootcamp egy rövid ideig tartó, de intenzív tréning, melynek célja, hogy a résztvevők a program- és üzletfejlesztés valóságát a lehető leghamarabb megtapasztalják, és valódi körülmények között sajátíthassák el a vágyott tudást.

  • + Nagyon gyors, intenzív módon lehet tanulni a bootcampekben.
  • + A bootcampekben neves mentorok zsűriznek, akikkel a program után is megmaradhat a kapcsolat.

  • - A bootcamp nem ad semmilyen végzettséget igazoló dokumentumot.

A bootcamp eredetileg katonai szlengből származó kifejezés, de mára teljesen elterjedt az informatika és programozás világában is, és a legtöbb intenzív bevezető tanfolyamot, tréninget, képzést bootcamp néven „becézik”. Fontos részlet, hogy a bootcamp sosem valamely hivatalos, állami iskola, egyetem által indított képzés és nem is akkreditált, bizonyítványt adó tréning. 

A startup bootcamp kapcsolódhat egy inkubátor vagy akcelerátor programhoz is, előfordulnak általános, „full stack” gyorstalpalók és olyanok is, ahol egy-egy részterület (backend, frontend, UX, UI stb.) ismeretanyagaira koncentrálnak.

A programozói bootcampeket a résztvevők azért választják, mert viszonylag gyorsan el lehet sajátítani egy új programnyelvet vagy egy nagyobb vállalatra jellemző specifikus tudáskészletet. 

A bootcamp többnyire teljes áttekintést és megértést kínál egy-egy szakterület, iparág üzletfejlesztési moduljairól. Az oktatás eszköztára igen színes, kezdve a normál konferenciaworkshop megoldástól az esettanulmányokon, prezentációkon, csoportmunkán keresztül a mélyinterjúig bezárólag.

A bootcamp során a résztvevőket mindig csapatokra osztják, ahol nem csak befogadni, de szinte azonnal aktívan használni is kell a megszerzett tudást. A bootcampek jellemzően nagyon rövidek, maximum kéthetes időtávon kell kalkulálni velük. A program végén szinte kötelező elem a demo day, ahol egy professzionális zsűri előtt mérkőzhetnek meg a csapatok.

A bootcamp táborok másik jellemzője, hogy a munkát releváns mentorok kísérik végig, akik valódi cégek valódi üzleti tervein edződtek. Ezek a kapcsolatok pedig a bootcamp események után sem szűnnek meg, minden ilyen alkalom komoly lehetőség a szakmai hálózat fejlesztésére.

A bootcampek elterjedése leginkább a Startupbootcamp néven 2010-ben alapított hálózatnak köszönhető, mely ma már a világ 20 nagyvárosában működtet akcelerátorprogramot.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 23.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!