Zártkörű kibocsátás / Zárt kibocsátás

A zártkörű kibocsátás az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalát jelenti.

Minden tartósan növekvő vállalkozás előbb-utóbb eljut oda, hogy szűkösnek találja az elérhető hitelforrásokat. Ekkor merülhet fel annak a lehetősége, hogy a növekedése finanszírozásához szükséges forrásokat a tőkepiacon szerezze meg. A tőkepiacra való kilépés történhet valamilyen hitel vagy tőke jellegű forrás bevonását eredményező értékpapír (pl. kötvény vagy részvény) zártkörű vagy nyilvános kibocsátásával

Zártkörű kibocsátás esetén a kibocsátó egy előre meghatározott körben, általában kisszámú intézményi befektető részére ajánlja fel megvásárlásra az értékpapírokat (például egy vállalat kötvényeit nyugdíjalapok részére). Ekkor is szüksége van a kibocsátónak egy pénzügyi közvetítő (leggyakrabban egy bank) közreműködésére, aki ellátja a kibocsátással kapcsolatos szervezési, lebonyolítási és információszolgáltatási feladatokat.

Zártkörű forgalomba hozatal esetén is sor kerül a befektetők tájékoztatására, melynek fontos része a kibocsátandó értékpapír, valamint a kibocsátó pénzügyi, gazdasági, jogi adatainak, üzleti tervének bemutatása. A befektetők számára elérhetővé tett információk köre azonban lényegesen szűkösebb és kevésbé szabályozott, mint nyilvános forgalomba hozatal esetében. A kibocsátó, illetve a forgalmazó felelőssége biztosítani, hogy minden befektető egyformán hozzáférjen a lényeges információkhoz.

Összességében a zártkörű kibocsátás általában egyszerűbb, kevésbé költséges folyamatot jelent, másrészt értelemszerűen az elérhető befektetői kör, a bevonható forrás mértéke is korlátozottabb és a kibocsátott papírok a későbbiekben kevésbé forgalomképesek (azaz a befektetők nehezebben tudják eladni őket).

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!