Spam

A spam a nagy tömegben kiküldött kéretlen reklámcélú elektronikus levelek megnevezése az internetes szakzsargonban. Gyakran így emlegetnek minden olyan e-mailt, amelyet címzettje kéretlenül kap.

Az angol „spam” szó a „ránk erőltetett valami” jelentéstartalommal a Monthy Python komikuscsapat egyik jelenetében hangzott el először (a löncshús angol elnevezésére utalva), innen terjedt el az internetes szlengben a címzettek által nem kért, elektronikusan, jellemzően e-mailen tömegesen küldött hirdetések elnevezéseként. 

A címzett erre vonatkozó felhatalmazása nélkül reklámlevél Magyarországon jogszerűen nem küldhető. Az előírásokat az Európai Unió Általános adatvédelmi rendelete (GDPR) és a Reklámtörvény (2008. évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól; Grtv.) tartalmazza. (A különböző bűncselekmények megvalósítását szolgáló üzenetek küldése természetesen ugyancsak tilos.) Ha egy vállalkozás az elektronikus direktmarketing (EDM) eszközeit kívánja igénybe venni termékei, szolgáltatásai népszerűsítésére, erre minden címzett esetében megfelelő felhatalmazással kell rendelkeznie.

Bár a korszerű levelezőprogramok a korábbiaknál sokkal hatékonyabban szűrik ki a reklámcélú, adathalász vagy vírusterjesztő spam-üzeneteket, becslések szerint a világ elektronikus levélforgalmának túlnyomó részét napjainkban is a kéretlen küldemények teszik ki. A spam elleni küzdelem szándékolatlan mellékhatása, hogy egyes esetekben a szabályoknak mindenben megfelelő levelek sem kerülnek a felhasználók elé. Ez különösen a levelezőlistákra vagy nagy számú címzettnek küldött levelek esetében fordul elő. 

Ha egy vállalkozásnak van hírlevele vagy EDM-et használ, a jogi előírások betartása mellett arra is ügyelnie kell, hogy a küldeményeket a levelezőrendszerek ne sorolják a rosszindulatú üzenetek közé. Ennek egyik eszköze lehet a levélküldést segítő valamilyen szoftver szolgáltatásként történő igénybe vétele (Software as a Service, SaaS).

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!