Operatív lízing / Tartós bérlet

Az operatív lízing olyan lízingkonstrukció, amelynek végén a lízingelt eszköz a lízingbe adó tulajdonában marad. Valós tartalmát tekintve tehát leginkább tartós bérletnek tekinthető.

  • + A lízingbe adó érdekelt az alapos karbantartásban.
  • + A maradványérték esetleges változása a flottakezelő cég kockázata.
  • + Kisebb adminisztrációval jár.
  • + Gyakran kezdőrészlet nélkül is igénybe vehető.

  • - A futamidő végén csak piaci áron vásárolhatjuk meg az eszközt.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Pénzügyi lízing Eszközalapú finanszírozás Lízing

A lízing olyan ügylet, amelyben a lízingbe adó és a lízingbe vevő szerződik valamilyen eszköz használatáról. A lízingbe adó birtokolja vagy kifejezetten emiatt megveszi a lízingbe adandó eszközt, a lízingbe vevő pedig lízingdíjat fizet annak használatáért. A lízingnek több fajtája van, leginkább aszerint, hogy a szerződés végén mi történik a lízingelt tárggyal.   

Az operatív lízing lényege, hogy – szemben a pénzügyi lízinggel – a lízingelt eszköz a futamidő végén is a lízingbe adónál marad. Az operatív lízing emiatt leginkább egy bérleti szerződésre hasonlít, találkozhatunk vele úgy is, hogy tartós bérletnek nevezik. További különbség más lízingformákhoz képest, hogy ebben a konstrukcióban a lízingbe adó gyakran átvállal a lízingbe vevőtől bizonyos üzemeltetési feladatokat is, aminek az árát beépíti a lízingdíjba. 

Az operatív lízinggel leggyakrabban a gépjárműpiacon találkozhatunk, mert itt nagyon sok olyan üzemeltetési feladat van, amitől a lízingbe vevő magánszemélyek vagy vállalatok szívesen megszabadulnak. Ilyen például a biztosítási díj fizetése, a szerviz, a karbantartás vagy a rendszeres vizsgáztatás.

Az operatív lízing előnye, hogy az autónak vagy más eszköznek ugyanaz a karbantartója, mint a végső tulajdonosa. Így a lízingbe adó igencsak érdekelt abban, hogy az eszköz a futamidő végén is jó állapotban legyen, hiszen így magasabb a maradványérték, amin értékesíteni tudja vagy jobb állapotban veheti saját használatba, mint ha kevésbé lelkiismeretesen foglalkozna vele. Ennek pedig a futamidő tartama alatt is megvannak a maga előnyei. 

Járulékos nyereség a lízingbe vevő számára, hogy az operatív lízinggel jelentősen csökkennek az adminisztrációs terhei, még a könyv szerinti értéket sem kell nyilvántartania, hiszen az eszköz a lízingbe adó könyveiben szerepel. 

Külön előny, hogy gépjármű operatív lízingje esetében a cégautóknál útnyilvántartás vezetése nélkül is levonhatják a lízingdíjban szereplő áfa felét a lízingbe vevő cégek. Ha a lízingbe vevő úgy dönt, akkor részletes dokumentációval igazolja a tényleges üzleti használat mértékét és ennek megfelelően – akár az 50 százalékos átalányt is meghaladó mértékben – vonhatja le a lízing-, illetve bérleti díjak forgalmi adóját (kivéve a maradványértékét). 

A lízingdíjat ne felejtsük el átvezetni a pénzügyi tervünkön, és mivel rendszeresen jelentkező kiadásról van szó, a cash-flow kimutatásainknak is igen fontos része. Ha nem fizetjük a lízingdíjat időben, ugrik az autó vagy a termelési eszköz, amelyre a lízinget igénybe vettük.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!