Pénzügyi lízing

A pénzügyi lízing olyan lízingkonstrukció, amelyben a lízingbe vett eszköz egy előre kialkudott fix ideig a lízingbe adó tulajdonában marad. A pénzügyi lízing lehet zárt vagy nyílt, aszerint hogy a lízingbe vevő mindenképpen vagy csak későbbi döntése alapján, opcionálisan veszi át a lízingelt eszközt a futamidő végén. Ez adózási szempontból is nagy különbség lehet.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Lízing Operatív lízing / Tartós bérlet Hiventures

A lízing olyan ügylet, amelyben a lízingbe adó és a lízingbe vevő szerződik valamilyen eszköz használatáról. A lízingbeadó birtokolja vagy kifejezetten emiatt megveszi a lízingbe adandó eszközt, a lízingbe vevő pedig lízingdíjat fizet annak használatáért. A lízingnek több fajtája van, leginkább aszerint, hogy a szerződés végén mi történik a lízingelt tárggyal. 

A lízingkonstrukciók egyik legáltalánosabb fajtája a pénzügyi lízing. A lízingelt eszköz -az operatív lízinghez hasonlóan- a pénzügyi lízingnél is meghatározott ideig (ezt nevezzük a lízing esetében futamidőnek) a lízingbe adó tulajdona marad. Ez idő alatt a lízingbe vevő lízingdíjat (kezdőrészlet és havi részletek) fizet és használja az eszközt. A futamidő lejártakor azonban a pénzügyi lízingnél az eszköz ingyen vagy egy ugyancsak előre meghatározott maradványértéken a lízingbe vevő tulajdonába kerülhet. Ha ez már a futamidő elején ki van kötve, akkor zárt pénzügyi lízingről beszélünk. 

A nyílt végű lízingszerződéseknél a futamidő ugyancsak előre meghatározott, amiként a kezdőrészlet és a havonta fizetendő lízingdíj is. Csakhogy itt a futamidő végén a lízingbe vevő dönthet arról, hogy az eszközt megvásárolja vagy sem. A nyílt végű lízing egyik speciális esete a vevőkijelöléses konstrukció, amikor a lízingbe vevő a futamidő végén megmondhatja, hogy a lízingbe adó kinek adja el az eszközt az előre megállapított maradványértéken. 

A zárt végű pénzügyi lízing lényegében egy részletfizetési konstrukció, előre lezongorázott kockázatokkal, a nyílt végűnél azonban a lízingbe vevő nem futja az eszköz futamidő végi állapotával kapcsolatos kockázatot. Ez a különbség gépjárműlízing esetén az eltérő adószabályokban is megmutatkozik. 

Gépjármű nyílt végű pénzügyi lízingje esetében a cégautóknál útnyilvántartás vezetése nélkül is levonhatják a lízingdíjban szereplő áfa felét a lízingbe vevő cégek, míg erre nincs lehetőség zárt végű operatív lízing esetén, arra úgy tekint az adórendszer, mintha a cég autót venne, csak éppen részletre. 

Zárt végű lízing esetén tehát mindenképpen részletes dokumentációval kell igazolni a tényleges üzleti használat mértékét, és ennek megfelelően lehet levonni az áfát. Erre egyébként a nyílt végű lízingnél is van lehetőség, de csak akkor éri meg, ha a tényleges céges használat meghaladja az 50 százalékot.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!