Gazdaságilag potenciális életképes vállalkozás

A potenciálisan életképes vállalkozás hosszú távon is képes a fennmaradásra és tartósan képes profitot termelni.

A „gazdaságilag potenciálisan életképes vállalkozás” kifejezést leggyakrabban különböző pályázatokban és hitelbírálatokban találjuk mint a jelentkezés, pályázatelbírálás, hitelnyújtás stb. alapvető előfeltételét.

Hiába keressük azonban a „gazdaságilag potenciálisan életképes” vállalkozás definícióját. Általában az elbírálásra benyújtott teljes anyag az, aminek összességében azt kell tükröznie és meg is kell győznie arról olvasóját, hogy az adott vállalkozás hosszú távon fenn fog maradni és profitot fog termelni.

A hosszú távú életképesség bizonyságául gyakran több, a vállalkozás működésével kapcsolatos lényegi elemet vizsgálnak: így a cég marketingtervének kidolgozottságát, minőségét, az üzleti modell érvényességét és a megfelelő pénzügyi háttér meglétét. 

A marketingstratégia kidolgozásához tudnunk kell, hogy kik vagyunk mi, mi az a termék vagy szolgáltatás, amit eladunk; kiknek adunk el és kik a versenytársaink. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához első körben egy piackutatásra lehet szükségünk. Erre alapozva tudunk a marketingstratégia kidolgozásához szükséges további lényegi kérdésekre is választ adni: Van-e piaci rés? Mennyire egyedi a termék? Van-e fizetőképes kereslet és pontosan kik lesznek a vásárlók? Van-e valamilyen versenyelőnyünk és hogyan lehet azt megtartani? Milyen marketingeszközöket használjunk?

A pénzügyi háttér áttekintéséhez is sok kérdést kell megválaszolnunk. Milyen a vállalkozás pénzügyi stabilitása? Milyen eszközök és források állnak már rendelkezésre? Milyen a cash-flow, mennyi forrás szükséges a napi működés fenntartásához? Mennyire működik takarékosan, hatékonyan a vállalkozásunk? 

Fontos, hogy ne tervezzük túl a lehetséges bevételeket és ne becsüljük alá a várható költségeket. A jól kidolgozott pénzügyi terv alapos és minden pontjában alátámasztható. Ennek azért van jelentősége, mert ahova beadjuk a jelentkezésünket, akár pályázati forrásra, akár hitelre hajtunk, ott az elbírálók sok céget láttak már, pontosan ismerik a hasonló vállalkozások bevételi és költségszerkezetét és szinte biztosan észreveszik a hibákat.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!