DESI

A DESI index az Európai Bizottság által kialakított, a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő összetett mutató rendszer.

A DESI (Digital Economy and Society Index, azaz Digitális Gazdaság és Társadalom Index) egy kompozit indikátor, mely öt fő dimenzió mentén értékeli az egyes EU-tagállamok digitalizáció terén nyújtott teljesítményét.

Az indikátorok:

  1. hálózati összekapcsoltság: vezetékes és mobil széles sáv és árak (Connectivity), 
  2. humán tőke: internethasználat, alapszintű és fejlett digitális készségek (Human Capital/Digital Skills), 
  3. internetes szolgáltatások használata (Use of Internet), 
  4. digitális technológiák integráltsága: e-kereskedelem, e-számlázás, felhőszolgáltatások (Integration of Digital Technology), 
  5. digitális közszolgáltatások: e-kormányzat, e-egészségügy (Digital Public Services).

A DESI adatai alapján Magyarország a sereghajtók közé tartozik az európai digitális egységes piac tagállamainak sorában. Bár eredményei az utóbbi években az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak, az ország lemaradó státusza állandósult az elmúlt években. az összesített rangsorban nem tudott javítani a helyezésén.

Hazai viszonylatban a legerősebb területek közé sorolhatjuk a szélessávú lefedettséget és az internethasználatot – ezeken a területeken az EU éllovasai közé tartozunk. Nagyon jelentős ugyanakkor a lemaradás az elektronikus közigazgatás, illetve a digitális technológiák üzleti integráltsága és a humán tőke (azaz a digitális kompetenciaszint) terén.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!