Váltókellékek

A váltótörvény szerint minden okirat (egy üres papírlap is) érvényes váltó, ha azon a törvényes váltókellékek hiánytalanul szerepelnek.

A váltó egy elterjedt hitelfedezeti és készpénzkímélő eszköz, segítségével bank bekapcsolása nélkül is lehet hitelben vásárolni, illetve biztonságosan hitelben értékesíteni. 

A váltó szigorú alakisághoz kötött értékpapír, ami azt jelenti, hogy egy papírlap is lehet érvényes váltó, ha szerepelnek rajta a törvény által előírt váltókellékek. 

Ezek idegen váltó esetében:

1. kiállítás helye és ideje (rendszerint a jobb felső sarokban)

2. váltó szó a váltó szövegében, a váltókiállítás nyelvén

3. fizetés időpontja

4. fizetés helye

5. címzett megnevezése 

6. kedvezményezett neve

7. határozott pénzösszeg kifizetésére szóló feltétlen fizetési felszólítás

8. kibocsátó (saját váltónál: kiállító) aláírása

A váltótörvény értelmében ugyanakkor a törvényes kellékek közül hiányozhat: 

a) kiállítás helye (hiányában ez a kibocsátó/kiállító lakcíme vagy székhelye), 

b) fizetés helye (hiányában a váltóadós megnevezett címe) és 

c) a fizetés időpontja. Fizetési időpont megjelölése nélkül a váltó látra szól. A látra szóló váltó (sight draft) bemutatásakor fizetendő, de legkésőbb egy éven belül be kell mutatni fizetésre. 

A törvényes kellékek mellett a váltón további rendelkezések is lehetnek. Ilyen például a rendeleti záradék („vagy rendeletére”, to order). Feltüntetése a kedvezményezett neve mellett azonban felesleges, minthogy hátoldali forgatással a váltó átruházása a jog erejénél fogva rendeleti záradék nélkül is lehetséges.

A negatív rendeleti záradékkal (not to order) a váltó forgatása viszont megtiltható. Ilyenkor az okirat névre szólóvá válik, tulajdonjogának átruházása közjegyző előtt tett engedményezői (cessiós) nyilatkozattal lehetséges.

A váltó összege kifizethető a váltón nevesített valutában vagy a váltóadós országának hazai fizetőeszközében is. Effektivitási záradékkal (pl. „értéke ténylegesen euróban fizetendő”) kizárható a váltóadós választási szabadsága.

Végül az ún. fedezeti záradék a váltóügylet mögötti ügylet jellegére utal. A „fedezete áruban” megjegyzés áruváltóra, a „fedezete pénzben” megjegyzés pénzkölcsönre, fináncváltóra utal.

A határidős váltó (time draft) lejáratkor fizetendő, mindig a kedvezményezett (forgatás esetén az utolsó váltóbirtokos) keresi fel a főadóst (intézvénynél a kibocsátót, elfogadványnál az elfogadó címzettet, saját váltónál a kiállítót, illetve az általuk a váltón megnevezett bankjukat, a telepest). 

Lejárat előtt azonban a váltóbirtokos értékesítheti váltóját egy kereskedelmi banknál, váltódiszkontálás (leszámítás) esetén a bank levonja a névértékből a leszámítási kamatlábat, és rendszerint kiköti visszkereseti jogát arra az esetre, ha lejáratkor a váltóadós nem fizetne. A nem fizetést hivatalos okirattal kell igazolni (óvás), ez a legtöbb ország váltójoga szerint a váltóper megindításának előfeltétele.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!