Tartozásátvállalás

Tartozás átvállalása során a hitelfelvevő helyett valaki más fizeti meg a tartozását a hitelnyújtó felé.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Kezességvállalási kérelem Engedményezés Biztosíték

A tartozásátvállalás – az engedményezéshez hasonlóan – egy szerződéses „személycsere” megoldás.

Egy hitelügylet kapcsán létrejövő tartozásátvállalás során a szerződő felek, vagyis a hitelező (jogosult) és a hitelfelvevő (kötelezett) megállapodnak egy harmadik személlyel, hogy ő átvállalja és teljesíti a hitelfelvevőnek a hitelezővel szemben fennálló tartozását.

Tehát az eredeti szerződéses állapothoz képest az eredeti hitelfelvevő helyébe lép valaki más (a kötelezett személyében következik be változás), és ettől az időponttól kezdve ő fogja megfizetni a tartozást.

Lényeges (és logikus), hogy a hitelfelvevő (kötelezett) személyében való változáshoz mindenféleképpen kell a hitelező (jogosult) és az új kötelezettnek a hozzájárulása, éppen ezért a tartozásátvállalás egy háromoldalú, az összes érintett fél által aláírt megállapodás.

Ha megszületik a tartozásátvállalásról szóló megállapodás, innentől kezdve 

  • a hitelező kizárólag a tartozás átvállalójától követelheti a tartozás megfizetését,
  • az átvállalót megilleti az összes jog, amely a hitelfelvevőt a hitelezővel szemben a szerződés alapján megillette és
  • megszűnnek a szerződés addigi biztosítékai (pl. kezesség), kivéve, ha a fennmaradásukhoz a biztosíték nyújtója (pl. a kezes) beleegyezik. 

Az új kötelezett – amennyiben kifizette az átvállalt tartozást – ún. megtérítési igénnyel léphet fel az eredeti kötelezett (hitelfelvevő) felé, azaz kérheti az eredeti hitelfelvevőtől, hogy fizesse meg számára az általa kifizetett összeget. 

Hitelszerződések esetén tartozásátvállalásra egyedi elbíráláshoz kötötten van lehetőség. Az elbírálás egyik feltétele, hogy az átvállaló hitelképes adósnak minősüljön. A tartozásátvállalás lebonyolítása általában díjfizetés ellenében lehetséges, melynek mértékét a banki hirdetmények, kondíciós listák tartalmazzák.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!