Kockázatitőke-alap

A kockázati-tőkealap olyan befektetési alap, amely különféle ígéretes vállalkozásokban szerez üzletrészt, részvényt, azaz kockázatitőke­befektetéseket eszközöl.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Befektetési jegy Kibocsátó Értékpapír

Egy kockázatitőke-alap mögött egy professzionális szaktudással, a befektetési döntések feletti kizárólagos joggal rendelkező kockázatitőkealap-kezelő társaság áll (a magyar szabályozás szerint kockázatitőke-alapot kizárólag kockázatitőkealap-kezelők hozhatnak létre). 

A tőkealap-kezelő abban érdekelt, hogy a második, harmadik és sokadik tervezett alapjához is találjon később befektetőket. Éppen ezért igyekszik a befektetésein a legjobb hozamot elérni, ami azt is jelenti, hogy rendszerint aktívan közreműködik a megvásárolt cégek irányításában. A tőkealap-kezelőnek az egyes kockázatitőke-alapok vagyonát egymástól és a saját vagyonától elkülönítetten kell kezelnie és nyilvántartania.

Kockázatitőke-alap csak zártkörűen hozható létre, kizárólag zárt végű alapként. Ez azt jelenti, hogy az általa kibocsátott tőkejegyek nem válthatók vissza a lejáratuk előtt. A zártkörű alapítás azt is jelenti, hogy a kockázatitőke-jegyek kizárólag egy olyan, meghatározott befektetői kör számára hozhatók forgalomba, akik előzetesen szándéknyilatkozatot tettek a befektetésüket megtestesítő kockázati tőkealapjegyek átvételére. A kockázatitőke-jegy nyilvánosan nem hozható forgalomba. 

A kockázatitőke-jegy zártkörű forgalomba hozatalának több módja van. Az EU-n belül zártkörű forgalomba hozatalnak minősül a kizárólag minősített, intézményi befektetőknek történő felajánlás vagy a tagállamonként száznál kevesebb személynek történő felajánlás (ami azt is jelenti, hogy a nyilvános – internetes – meghirdetés kizárt). Egy kockázatitőke-alapra eltérő névértékű és eltérő jogokat megtestesítő kockázatitőkealap-jegyek is forgalomba hozhatók.

A kockázatitőke-jegyek szabadon átruházhatók, de a kockázatitőke-alap kezelési szabályzata az átruházást korlátozhatja, illetve előírhatja, hogy az átruházáshoz a kockázatitőkealap-kezelő beleegyezése, illetve a többi befektető egyhangú vagy többségi jóváhagyó nyilatkozata is szükséges lehet.

A tőkealapok jellegzetessége, hogy bár az alapkezelő személye ismert, a tőkejegyek tulajdonosai névtelenek maradhatnak, miközben a fenti lehetőségekkel élve tulajdonképpen bármilyen tulajdonosi struktúra létrehozható (a tőkejegy-tulajdonosok minimális számára nincs előírás), és az az átruházási korlátozásokkal ellenőrzés alatt is tartható. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!