Fact sheet

A fact sheet egy olyan könnyen prezentálható, rövid dokumentum, mely tartalmazza az adott vállalattal kapcsolatos legfontosabb adatokat és információkat – gyakorlatilag a cég névjegykártyája.

  • + Néhány másodperc alatt képbe lehet hozni a „címzettet” a céggel kapcsolatban.
  • + Az infografika és adatvizualizáció segítségével még több információ átadható.

  • - Ha túl sok a szöveg, akkor nem olvassák el, limitálni kell a mondanivalót.

A fact sheet egy hatékony dokumentumformátum arra az esetre, ha egy vállalatról gyorsan, tömören kell információt átadni. A fact sheet lehet egy bemutatkozó találkozó előtt elküldött előzetes ismertető anyag, de lehet kísérője olyan bővebb, bonyolultabb dokumentumnak is, amelyből nem feltétlenül ismerhető meg egyszerűen és gyorsan a vállalat. A fact sheet egy szöveges dokumentum, de „színezhető” a megértést segítő grafikus, infografikus, adatvizualizációs elemekkel is.

A fact sheet gyakorlatilag egy kibővített névjegykártyája a vállalatnak. Testre is szabható, de a közvetlen elérhetőségeken túl többnyire tartalmaz egy általános, maximum 5 mondatos leírást arról, hogy mivel foglalkozik a cég. Kiderül belőle, hogy kik a cég vezetői, hivatalos képviselői, melyek a legfontosabb termékek és szolgáltatások, és milyen piaci szegmensben érdekelt a vállalat. 

Hasznos a cég hátterét is megmutatni: mikor alapították a céget, hol van a központja és milyen területeken aktív, mennyi alkalmazottja van, milyen árbevételt ért el. Nem utolsósorban pedig a fact sheet tartalmazhatja a cég említésre méltó komparatív előnyeit a konkurensekhez képest, amelyek miatt érdemes kapcsolatba lépni vele. 

Startupok esetében a fact sheet célja, hogy a potenciális angyalbefektetők, kockázatitőke-befektetők, üzleti ügyfelek vagy adott esetben a média számára hatékonyan bemutassa a céget, így az üzleti tervben vagy a pitch deckben szereplő legfontosabb tételeket is érdemes szerepeltetni benne. A fact sheet e lassan önállósuló alfaját gyakran nevezik „one pager”-nek is.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!