Elektronikus pénzküldés / Remittance

Elektronikus pénzküldésnek nevezzük azokat a telefonról intézett pénzügyi transzfereket, amik nem köthetők valamilyen termék vagy szolgáltatás megvásárlásához, azaz ami nem fizetés. Szűkebb értelemben használják a külföldön dolgozók hazautalt pénzeire is.

Elektronikus pénzküldésről – angolul remittance-ről – beszélünk akkor, ha valamilyen pénzügyi transzfert, még egyszerűbben átutalást el tudunk intézni egy telefonról, és az nem valamilyen áru vagy szolgáltatás kifizetését szolgálja. 

A pénzküldés kifejezést többféle módon le szokták szűkíteni. Az egyik megközelítésben ez két magánszemély közötti tranzakciókra értik, de eredeti értelmében a kifejezés használható üzleti átutalásokra is, és a magánszemélyek közötti pénzküldést inkább a person to person (p2p) kifejezéssel írjuk le.

A másik leszűkítés, hogy a kifejezést sokkal gyakrabban használják országhatárokon átívelő pénzmozgásokra, amibe gyakran beletartozik az eltérő devizák közötti átváltás is. Közgazdász berkekben remittance alatt a külföldön munkát vállalók hazautalt jövedelmét értik.

Elektronikussá attól válik az ügy, hogy magát a pénzküldést telefonról is el tudjuk intézni. Ma már persze nem akkora kaland, hiszen rengeteg szolgáltató révén tudunk telefonról pénzt küldeni, és szinte minden bank mobilbanki szolgáltatásában is lehetséges ugyanez, vagyis ez a megkülönböztetés lényegében értelmét vesztette. 

Pénzküldésnél két alapvető költség merülhet fel, a küldés díja és az átváltási költség. Ezt összességében azzal mérjük, hogy a küldött pénz hány százaléka jelenik meg a címzett számláján. A fintech cégek megjelenésével ezek a költségek az elmúlt évtizedben gyors ütemben csökkentek ahhoz képest, amikor még csak a bankok és néhány szolgáltató volt képes nyélbe ütni egy pénzküldést külföldre.

A legjobb online pénzügyi szolgáltatók ma már középárfolyamon váltják át a küldött pénzt, ami akár 4-6 százalékkal is javította a célba érkezési hányadot, és a küldési díjak is jelentősen csökkentek, és általában is a díjstruktúrák sokkal átláthatóbbak lettek. 

Ezzel párhuzamosan csökkent a célba érkezés ideje is. Az online fizetések általánossá válása előtt ez nemritkán egy hét is lehetett, ma a jobb szolgáltatók tengerentúli vagy egzotikus országokba irányuló pénzküldéseknél is két napon belül vállalják a pénz célba juttatását, de gyakran ennél sokkal hamarabb megérkezik, és – némi felárért – van mód azonnali utalásra is.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!