Zöldmezős beruházás

Zöldmezős beruházás során a beruházás előzőleg mezőgazdasági művelésbe vont területen valósul meg s válik ipari hasznosítású területté.

Zöldmezős beruházás esetén a fejlesztés telephelye teljes mértékben újonnan kerül kialakításra, annak semmilyen építészeti, üzemi előzménye nincs. Ennek előnye, hogy korábbi építési műveletek hiányában ezek nem befolyásolják a fejlesztést, másrészt éppen a kiépítettlenségből adódhatnak többletterhek (idő- és költségigény) a beruházás során (pl. közművek kiépítése, bekötése, útépítés stb.).

Zöldmezős beruházások révén hasznosíthatók a veszteséges vagy kihasználatlan mezőgazdasági területek, emellett új munkahelyek jönnek létre, és többlet adóbevételt jelenthetnek a társadalom számára.

A beruházásra kiszemelt mezőgazdasági terület művelés alól való kivonása földhivatali előzetes engedélyhez kötött, az eljárás után egyszeri, ún. földvédelmi járulékot kell fizetni. A művelés alóli kivonás kormányablakban intézhető ügykör. Az eljárásra vonatkozó tájékoztatás elérhető az integrált kormányzati ügyfélszolgálaton keresztül.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 11.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!