Tulajdonlás teljes költsége / Total Cost of Ownership / TCO

A tulajdonlás teljes költsége azt mutatja meg, hogy egy eszköz a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak. A TCO összege a beszerzési költségből és az összes, üzemeltetés során felmerülő költség összegéből adódik, és megkönnyíti a hasonló eszközök közötti választást.

A teljes tulajdonosi költség (Total Cost of Ownership, gyakran használt rövidítésével TCO) az eszköz vételárának és működtetésének teljes életpályára vetített költségének összege. A teljes tulajdonosi költség meghatározásával jobb képet alkothatunk arról, hogy az adott eszköz hosszú távon mennyibe kerül a vállalkozás számára.

A teljes tulajdonosi költséget leginkább akkor használjuk, amikor nagy értékű beruházásról, eszközbeszerzésről döntünk. Ilyenkor nemcsak azt érdemes figyelembe venni, hogy az eszköz az adott pillanatban mennyibe kerül és olcsóbb vagy drágább a hasonló tudású eszközöknél. Tudnunk kell azt is, hogy az üzemeltetése és karbantartása milyen költségekkel jár az idő alatt, amíg az eszköz a szolgálatunkban áll.  

Az üzemeltetés során felmerülő költségek nem teljesen maguktól értetődők. A karbantartási és javítási költségek még viszonylag jól becsülhetők (vagy akár biztosítást is lehet kötni rájuk), de az állásidőből – adott esetben más részlegeknél – előálló károk becslése már összetettebb feladat.   

A teljes tulajdonosi költséget összevethetjük a konkurens termékek teljes tulajdonosi költségével és az eszköz által előállított termékek várható értékével is. Előbbivel a beszerzésről szóló döntést alapozzuk meg, utóbbival az eszköz megtérülésére kaphatunk választ. 

Utoljára szerkesztve: 2021. október 9.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!