Váltó diszkontálása / Váltóleszámítás / Váltóleszámítolás

Egy váltó diszkontálása arra teremt lehetőséget, hogy – némi költség ellenében – már a váltó lejárata előtt hozzájuthassunk a pénzünkhöz.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Refinanszírozás Diszkontálás Államkötvény

A váltóleszámítás a hitelben történő értékesítés refinanszírozásának egyik lehetséges módja, amennyiben a szerződésben kikötött hitelfedezeti eszköz egy váltó.

Bonyolultan hangzik? Mindjárt elmagyarázzuk. 

Kiállítását követően egy váltónak háromféle sorsa lehet. 

Egyrészt a kedvezményezett (a váltóbirtokos) őrizheti a váltót lejáratig, majd bemutatja fizetésre – ilyenkor a váltónak csak a hitelfedezeti eszköz funkciója működik. Másodsorban a váltó kedvezményezettje a váltó forgatásával harmadik fél felé fennálló tartozását egyenlítheti ki, vagy áruvásárlását egy másik ügyletben a váltóval „fizetheti”. (Ténylegesen persze egy váltó kifizetése csak akkor történik meg, ha a váltót lejáratkor a váltóadós kifizeti). 

A harmadik lehetőség, hogy a kedvezményezett lejárat előtt értékesíti a váltót egy pénzintézetnél. 

A váltóleszámítás lehetőségével exportőrként már a szerződéskötésre irányuló tárgyalásoknál számolhatunk, ha a vevőnek olyan céghitelt nyújtunk, amelyet váltófedezet véd a nemfizetés kockázataitól. A váltófedezetnek itt két előnye is van: egyfelöl biztonságossá teszi a hitelben történő eladást, másfelől a váltó diszkontálásával még a váltó (a hitel) lejárata előtt hozzájuthatunk hitelben eladott árunk ellenértékéhez (céges cash-flow-nkra gyakorolt hatása ebből a szempontból kicsit hasonlít a faktoringéhoz, miközben a leszámítolási kamat mértékét akár kalkulálhatjuk is az eladási árban). 

Fontos azonban, hogy leszámításkor az erre vállalkozó kereskedelmi bank a váltó névértékéből levonja a leszámítási kamat összegét. Diszkontálásnál meghatározza a kamatnapok számát (a futamidőből még hátra lévő napok száma az esedékesség napjáig), majd a váltó névértékét csökkenti a kamatnapok és az aktuális leszámítási kamat mértékének figyelembevételével. A diszkont kamat mellett a váltó névértékét csökkenti a bank kezelési költsége is. 

Leszámításkor a váltót kedvezményezettként vagy utolsó váltóbirtokosként formálisan a diszkontáló bankra kell forgatnunk. A bankok általában visszkereseti joguk fenntartása mellett vállalkoznak váltók diszkontálására, azaz számolnunk kell azzal is, hogy visszaadják (visszaforgatják) nekünk a váltót, és visszakérik a diszkontált váltóösszeget, ha lejáratkor a váltóadós nem fizet. (Kivételt képez az ún. forfait finanszírozás.)

A leszámítás nem automatikus kereskedelmi banki szolgáltatás. A formai követelmények mellett a bankok vizsgálják az értékpapíron aláírásukkal szereplők bonitását. Fontos, hogy egy váltó biztonságos volta nem az aláírók számától, hanem az aláírók fizetőképességétől és fizetőkészségétől függ. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!