Működési terv

A működési terv azt mutatja be, hogy a vállalkozás hogyan és milyen erőforrások felhasználásával kívánja megvalósítani működését, azaz a termék-előállítást, a szolgáltatásnyújtást, az értékesítést.

  • + A működéssel kapcsolatos kockázati tényezők azonosítására alkalmas.

  • - Működési terv nélkül nem lehet adekvát pénzügyi tervet létrehozni.

A működési tervet az alaptevékenységhez kapcsolódóan szokták termelési tervnek, szolgáltatási tervnek vagy kereskedelmi/áruforgalmi tervnek is nevezni. A működési terv fontossága és részletessége az adott vállalkozási tevékenység jellegétől, a vállalkozás életciklusától is függ, illetve hogy belső vagy külső felhasználásra készül. A termék-előállítással foglalkozó vállalkozások esetében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kidolgozására, részletesebbnek kell lennie, mint egy szolgáltatással vagy kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás esetében.

A működési terv több ponton is szorosan kapcsolódik az üzleti tervhez: így a vállalkozás bemutatásához, a marketingtervhez, valamint a pénzügyi tervhez és a kockázatbecsléshez is.

A termelési terv megmutatja, hogy adott termékből, tevékenységből, illetve szolgáltatásból adott időszakban (például éves szinten) milyen mennyiséget tud, illetve kíván a vállalkozás előállítani. A termelési terv feladata biztosítani az értékesítési terv teljesítését mennyiségben, minőségben, választékban és határidőre. A működési tervben ki kell térni a termékfejlesztésre, be kell mutatni, hogy mennyire korszerűek a termékek és szolgáltatások, mi garantálja a megfelelő műszaki színvonalat.

A működési tervben gondoskodni kell az erőforrások hatékony felhasználásáról, illetve gazdaságosságáról is. A működési terv készítése alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk a vállalkozás folyamatait, értékeljük az esetleges üzemfolytonossági kockázatokat, és kigondoljuk, miként lehet csökkenteni vagy megszüntetni azokat. A tervezés során módunk van átgondolni azt is, hogy mely folyamatokat lehet leegyszerűsíteni vagy hol érdemes a vállalaton belül a folyamatok automatizációjáról gondolkodni.

A teljes termelési, szolgáltatási folyamat sokszor egy folyamatábrában is összefoglalható, ami megmutatja a befektetett eszközöket, a szükséges humán erőforrást, az alapanyagokat és az egyéb szükséges anyagokat.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!