Kínálat

A kínálat egy adott termék/szolgáltatás adott piacon, kategóriában, gyártónál elérhető termékeinek összességét jelenti. Megkülönböztetünk gyártói és piaci kínálatot. A kínálat gyakran a piacmérettel azonos jelentéssel szerepel elemzésekben.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Márkaépítés 4P Célcsoport

Egy üzleti tervezés során a kereslet ellenpárja a kínálat. Amikor valaki kínálatról beszél, akkor többféle jelentéssel is használhatja a kifejezést: a leggyakoribb verzió, amikor egy kategóriában az összes különféle elérhető termékre gondol valaki. 

Ha valaki Ilyen listát szeretne készíteni, akkor fontos pontosan meghatározni a néhány paramétert a gyűjtésben: 

  1. időpont, vagyis mikor gyűjtötte az adatot – hiszen előfordulhat, hogy új termék jelenik meg vagy éppen kivezetnek valamit az adatfelvételt követően; 
  2. milyen helyeket vett figyelembe – hol lehet azokat kapni, mivel ha kihagy fontos disztribúciós pontot, akkor az eredményei hiányosak lehetnek; 
  3. pontosan mi az érintett piaci szegmens – ez különösen az erőteljesen szegmentált piacokon bír jelentőséggel, mivel esetleg fontos területet nem vizsgált az elemzés. Például: „...az éjszakai szemránckrémek piacán az alábbi termékek kaphatók 2017. november közepén az adott bolthálózatokban”. 

Hasonlóképpen kell eljárni digitális termékeknél – sőt ott még nagyobb az esélye annak, hogy valami kimarad, így még inkább dokumentálni érdemes listákat mind terület (nyelv) és szolgáltatási kör szerint. 

A kínálat felmérése nem csak a konkrét piackutatás során lehet fontos. Cégalapításnál, egy új márka piacra lépésénél alapvető kérdés, hogy van-e valamilyen valós különbség a versenytársak már létező termékei / szolgáltatásai és az új színre lépő között, amihez alaposan meg kell ismerni a már létező kínálatot.

Másik értelmezése a kínálatnak, amikor egy gyártó egy kategóriában nyújtott, elérhető termékeinek az összességére gondol. Másképp fogalmazva X cég a következő 1-3 hónapban Y mennyiséget képes legyártani/eladni/forgalmazni/szállítani. Ilyenkor a kínálat értelme az árukészlet – vagyis mekkora a kapacitása – akár egymástól független kategóriákban is. Erre a típusú értelmezésre (kapacitásbecslés) leginkább egy-egy vállalkozás értékének a becslésekor van szükség.

A harmadik értelmezés a piacmérettel azonos értelmet jelenti, amikor kínálat alatt azt értjük, hogy az adott kategóriában összesen hány darab terméket lehet elérni, vagyis „a bútorápolók területén egy hónap alatt a teljes kínálat 2 millió flakon, ami 3 gyártó 8 terméke között oszlik meg”. 

A piacméret értelemzésében gyakran megjelenik az „aggregált kínálat” fogalom, ezzel is utalva arra, hogy inkább az összkibocsátásra összpontosít az adott elemzés.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 7.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!