Halasztott fizetésű akkreditív / Deferred payment credit

A nemzetközi kereskedelemben alkalmazott akkreditív azon változata, amellyel igen biztonságossá tehető a hitelben történő értékesítés. A biztonságot növeli és finanszírozási előnyökkel jár, ha az ilyen akkreditívhez váltó is kapcsolódik.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Refinanszírozás Idegen váltó Váltó / Bill of exchange

Az akkreditív alapesetben készpénzfizetést jelent: az eladó benyújtja a banknak az előírt időpontig az előírt kifogástalan okmányokat, és a bank kifizeti az ellenértéket. Jól használható azonban az akkreditív hitelben történő értékesítések biztonságossá tételéhez is oly módon, hogy egy későbbi fizetést ígérő akkreditívben állapodunk meg üzleti partnerünkkel. 

Halasztott fizetésű akkreditívben (deferred payment credit) a nyitóbank nem az okmányok bemutatásával azonos időpontban, hanem a céghitel futamidejével megegyezően ígér fizetést az eladónak, akinek ez a megoldás az akkreditív okán önmagában is nagy biztonságot jelent. Ugyanakkor áruja ellenértékéhez csak az akkreditívben megjelölt későbbi fizetési időpontban juthat hozzá.

Még biztonságosabbá és az exportügylet finanszírozása szempontjából is kedvezőbbé tehető a halasztott fizetésű akkreditív, ha ahhoz az akkreditív lejáratával azonos lejáratú bankelfogadványt kapcsolunk, és ún. rembours credit (akcept akkreditív) ellenében értékesítjük árunkat.

Technikailag ez azt jelenti, hogy a nyitó (és ha van, az igazoló) bank az akkreditívben azt vállalja, hogy elfogadja a kifogástalan okmányokat kísérő, az exportőr által kiállított és a bankra címzett saját rendeletre szóló idegen váltót. Az okmányok honorálása ez esetben tehát bankelfogadvánnyal (és természetesen a megjelölt későbbi időpontban a váltó kifizetésével) valósul meg. 

A váltóval fedezett halasztott fizetésű akkreditív tehát kétszeresen is biztonságossá teszi a hitelben történő értékesítést. Egyrészt a vevő mellett saját nevében fizetést ígér az akkreditívet nyitó bank, és ezt az ígéretét még megerősítheti egy igazoló bank is. Másrészt a váltójog szigorával akár váltóperben is érvényesíthető a váltót elfogadó bank fizetési kötelezettsége (ami leginkább csak elméleti lehetőség, hiszen az eladó már korábban meggyőződött az akkreditívet nyitó bank bonitásáról)

Az ilyen akkreditívet az exportőrök nem is elsősorban a megnövelt biztonság okán választják, sokkal inkább finanszírozási okokból. A bank által elfogadott váltó ugyanis könnyen leszámítoltatható, és így az exportőr áruja ellenértékéhez jóval a váltó (és az akkreditív) lejárata előtt hozzájuthat, a diszkontláb mértékét pedig már az ajánlati árban kalkulálhatja. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!