Első ajánlattétel joga / Right of first offer

Az első ajánlattétel joga egy szerződéses kötelezettség, mely lehetőséget biztosít a jog tulajdonosának, hogy egy üzletrészt vagy részvényt azelőtt megvásároljon, hogy azt bárki másnak felkínálnák eladásra. Harmadik félnek csak azután lehet eladásra kínálni az eszközt, ha a jogosult nem kíván élni elsőbbségével.

  • + A bérlők, üzletrész-tulajdonosok biztonságban lehetnek, hogy a tulajdonos nem adja el alóluk az ingatlant.
  • + A bérlő-kiadó vagy tulajdonos-üzemeltető között egy gyors és kedvező tranzakció jöhet létre, amennyiben a tulajdonos eladná eszközét.

  • - Az első ajánlattétel jogával rendelkezőnek korlátozott ideje van ajánlatot tenni és azt az eladó nem is köteles elfogadni.
  • - Az első ajánlattétel joga az eladónak kedvez inkább.

Az első ajánlattételi jog leggyakrabban az ingatlanfejlesztési iparágban jellemző, de gyakran előfordul lízingszerződések esetén is, ahol akkor lép életbe a jog, amennyiben a tulajdonos a lízing ideje alatt el kívánja adni tulajdonát. Az első ajánlattétel joga ugyanakkor messze nem ismeretlen tőkebefektetések esetében vagy vállalati felvásárlások, akvizíciók esetében sem. 

A szerződésben a felek abban állapodnak meg, hogy a tulajdonos köteles a szerződés tárgyát képező ingatlant, egyéb eszközt, üzletrészt vagy részvényt megvásárlásra kínálni bármilyen másik félnek való ajánlattételt megelőzően.

A jog birtokosának a szerződésben meghatározott határidőn belül kell jeleznie, amennyiben szeretné érvényesíteni a jogát és vételi ajánlatot kell tennie. Ezt az eladó elfogadhatja és el is utasíthatja. Amennyiben elutasítja, akkor megkötések nélkül értékesítheti az eszközt másnak, amennyiben nem sikerül, akkor visszatérhet az első ajánlattételi joggal rendelkezőhöz egy újabb ajánlatért. Ez esetben viszont már az ajánlattevő van erősebb alkupozícióban, és alacsonyabb áron is megszerezheti az eszközt.

Az eladói oldalon általában ingatlantulajdonosok és üzlettulajdonosok, míg az első ajánlattevő oldalon bérlők és befektetők állnak. A leggyakoribb eset, amikor a hosszú távú bérleti szerződésben a bérlő első ajánlattételi jogot köt ki a maga számára, hogy egy esetleges eladás miatt ne kényszerüljön költözésre. Ez esetben a bérlő érdekelt abban, hogy értelmezhető, előnyös ajánlatot tegyen az ingatlanra, a tulajdonos pedig érdekelt akár alacsonyabb ajánlatot is elfogadni, amivel gyorsan eladhatja az ingatlanát, és megspórolhatja a jogi és hirdetési költségeket. 

Az első ajánlattételi jog a kockázatitőke-befektetések világában is előfordul, jellemzően a cég vagy üzletrész eladásakor, amikor is az egyik tulajdonos a többi tulajdonostárs vagy befektető felé köteles elsőként felajánlani a saját részét megvételre, mielőtt azt a piacon próbálná értékesíteni.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!