Token

A token szó eredeti jelentése zseton, azaz pénzhelyettesítő eszköz. A blockchain megjelenése óta azonban a fogalom jelentését kiterjesztették, és ma ezzel illetünk mindent, ami a digitális térben egyedileg nyilvántartható.

A token eredetileg zsetont vagy bármilyen más pénzhelyettesítő eszközt jelentett, ezért aggatták rá előbb a bitcoinra, majd az összes többi kriptodevizára. Később a szó jelentéstartalma még inkább kiterjedt, és ma már gyakorlatilag mindenre használjuk, ami a digitális térben létezik, egyedi és nyilvántartható. 

Képzeljük el, hogy a telefonján készít valaki egy képet egy dobókockáról. Ezt a képet feltölti egy blockchain hálózatba, ami arról nevezetes, hogy hitelesen képes mindent nyilvántartani, amit elhelyeztünk rajta. Ez egyediséget ad a képnek. Ez akkor is igaz, ha a képet egyébként az illető kiposztolta a Facebookon, így azt bárki letöltheti, másolhatja, továbbíthatja, vagy akár ki is nyomtathatja.

Mindegy, hogy a képnek hány letöltése és példánya létezik a digitális térben (vagy akár papíron), az eredeti ott van a blockchain hálózatban, és egyedi abban az értelemben, hogy ott csak egy ilyen van, az a bizonyos darab, amit a fotós töltött föl a blockchain hálózatba.

A kép innentől kezdve tokenné válik, a blockchain mindig tudni fogja, hogy a dedikált példány éppen kinél van. Ebből következik az is, hogy a kép afféle műalkotásként adhatóvá, vehetővé válik (lásd a művészeti szcénát épp felforgató NFT-t, azaz non fungible tokeneket), és ez értéket ad a tokeneknek akkor is, ha valójában teljességgel érdektelen, mint például egy lefotózott dobókocka. 

Jack Dorsey, a Twitter fejlesztője például tokenizálta (azaz NFT-vé alakította, tehát egyedivé tette) a Twitter első tweetjét, és egy árverésen végül 2,9 millió dollárnyi etheriumot adott érte valaki. Ja, Dorsy ebben ennyit mondott: „just setting up my twttr”. Azaz lényegében azt, hogy most állította fel a fiókját. De azért ez messze nem általános: az érték, amit az adott token képvisel, természetesen lehet nulla is, de ekkor is igaz, hogy az ennek az egy bizonyos darabnak az értéke.

Ma már rengeteg token létezik a világban, de a legtöbbet a coinokról, azon belül is a bitcoinról hallunk. A coinok olyan tokenek, amiket direkt azzal a céllal hoznak létre, hogy valamilyen értékkel felruházzák őket, ilyen módon afféle pénzhelyettesítőként funkcionáljanak. 

Többféle coin létezik, olyan, amit a mesterségesen előállított ritkasága tesz értékessé (bitcoin), vagy amit valamilyen devizához kötnek (ezek a stabil coinok), vagy azok, amikhez valamiféle jövőbeli termék, szolgáltatás, vagy valamilyen várható bevétel társítható.

A token éppen az egyediség miatt saját értelmezési tartományra lelt az internetbiztonsági szakmában is, ahol ugyancsak előszeretettel használják a kifejezést arra, hogy digitalizált rendszerek nagy biztonsággal azonosítanak élő személyeket különböző tranzakciókban. Így nyer értelmet a mobil token kifejezés is, ami banki autentikációs megoldásokat jelent. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!