Scrum

A Scrum egy munkaszervezési keretrendszer, amely a nagy feladatok kisebb részfeladatokra bontásán és azok gyors agilis megvalósítására irányul. A Scrumban kis, 3-9 fős, az adott feladat (sprint) megoldására minden tekintetben alkalmas csapatok dolgoznak, amelyek így jó és gyors válaszokat adhatnak az ügyféligények változására.

A Scrum egy hatékony munkavégzést lehetővé tevő keretrendszer. Azon alapul, hogy beláthatóvá teszi a feladatokat és azok eredményét, így motiválva a benne szereplőket az együttműködésre és a hatékony munkavégzésre. 

A Scrum lényege ezért a munka részekre bontása, részfeladatok és azok eredményének definiálása. Ezt a részfeladatot sprintnek nevezik, de talán jobb kifejezés lenne a nekirugaszkodás. A csapat tagjai a sprint elején meghatározzák az adott sprintben elvégzendő feladatokat és definiálják a sprint elvárt végeredményét (ezt nevezik demónak), amit a nekirugaszkodás végén bemutatnak a megrendelőnek. 

A Scrum csapat 3-9 fős, ennél nagyobb csapatok az elmélet szerint nem tudnak hatékonyan együttműködni, ezért ha ennél több fő tudja csak biztosítani az adott feladat elvégzéséhez szükséges szakértelmet, akkor inkább újabb részekre kell bontani az adott feladatot. 

A Scrum tagjai együttesen rendelkeznek mindazzal a tudással és képességekkel, amik az adott feladat elvégzéséhez szükségesek. A feladatot végső soron a megrendelő képviselője szabja meg, ő a product owner, aki végig a csapattal van, és akár menet közben is megváltoztathatja a feladatot, hiszen a Scrum lényegi vonása, hogy képes gyorsan reagálni az ügyféligények változására. 

A csapat fontos tagja a Scrum Master. Az ő feladata előmozdítani a csapattagok közötti együttműködést, betartatni a Scrum belső szabályait, és általában elhárítani minden olyan akadályt a sprint befejezése elől, ami akár a csapaton belüli együttműködésből fakadóan, akár külső hatásokra veszélyeztetik a demo, azaz az elvárt végeredmény elkészültét. 

Egy-egy sprint ideális időtartama a szakirodalom szerint 3-4 hét, az ennél lényegesen több időt igénylő feladatokat érdemes tovább szakaszolni. 

A Scrum az agilis módszertanhoz hasonlóan – és ahhoz kapcsolódóan – a szoftverfejlesztésből indult, de az agilis módszertannak nem szükségszerű feltétele, hogy a munka Scrum rendszerben szerveződjön.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!