Nyitott okmányos inkasszó

Az okmányos beszedvény (okmányos inkasszó) kevésbé biztonságos változata, melynek során a vásárló előbb jut hozzá az áruhoz, mintsem kifizetné azt.

A nemzetközi kereskedelmi ügyletekre vonatkozó szerződésekben gyakran alkalmazott fizetési megoldások egyike az okmányos inkasszó (documents against payment, cash against documents, D/P). E megoldásnak a – vásárló bonitásával is összefüggésben – két válfaja ismert: a biztonságosabb vinkulált és a kockázatosabb nyitott (azaz nem vinkulált, sima) okmányos beszedvény.

Nyitott okmányos inkasszó esetén eladóként az árut és a kiváltásához szükséges okmányokat közvetlenül a vevő címére és rendelkezésére adjuk fel. (A szerződésben előírt további okmányokat a beszedési megbízással együtt viszont bankunknak küldjük el.)  A vevő így még a fizetés előtt megkapja az árut, majd a bank felszólítására kifizeti annak ellenértékét. Nem szorul külön magyarázatra, hogy itt igen nagy a birtokon kívül kerülés kockázata.  A nyitott inkasszó nem nyújt ugyanis garanciát arra, hogy a vevő fizetni fog, s ha igen, mikor. Az eladónak így a birtokon kívül kerülés veszélye mellett számolnia kell a késedelmes fizetés miatti kamatveszteségekkel is.

A fizetés idejét tekintve az okmányos beszedvénynek két változata van: a látra szóló (készpénzfizetésű) és a halasztott fizetésű okmányos inkasszó. Nyitott okmányos inkasszót csak a látra szóló beszedési megbízásnál célszerű alkalmazni.

Látra szóló nyitott (nem vinkulált) beszedési megbízásnál vevőként az áru átvételével egyidejűleg a bank fizetési felszólítására azonnal fizetnünk kell (átutalási megbízást kell adnunk). Ha hibás árura vagy hiányos okmányokra hivatkozva megtagadjuk a fizetést, erről a bankok haladéktalanul értesítik az eladót. 

A lát után bizonyos időre szóló (halasztott fizetésű) okmányos inkasszó mindig vinkulált inkasszó. Lehetővé teszi, hogy eladóként kockázatmentesen hitelben értékesítsük árunkat. Ilyenkor az áru kiváltásához szükséges okmányokat a bank nem fizetés, hanem vevőnk fizetési ígérete ellenében szolgáltatja ki. 

A fizetési mód nemzetközi jelölése (D/A, documents against acceptance, okmányok elfogadvány ellenében) arra utal, hogy itt a váltó formájában tett fizetési ígéret a tipikus megoldás. A váltó lehet a vevő által kiállított saját váltó vagy az általunk a vevőnkre címzett  rendszerint saját rendeletre szóló – idegen váltó vevő általi elfogadása. Váltó helyett szokásos biztosíték lehet a bankgarancia vagy a bankkezesség is.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!