Beszedési megbízás címzettje / Drawee

A nemzetközi kereskedelemben használatos beszedési megbízás, az okmányos beszedvény fizetési mód szereplőinek egyike, a nemzetközi adásvételi ügyletben az áru vevője.

A fizetési megoldás lényege: az eladó (azaz az exportőr) azzal bízza meg bankját, hogy az adásvételi szerződésben meghatározott okmányok ellenében a fizetés időpontjában szedje be az exportáru ellenértékét a vevőtől.

A beszedési megbízás címzettje (drawee) az okmányos beszedvény (másként okmányos inkasszó) három résztvevőjének egyike: ő a nemzetközi adásvételi ügylet vevője (azaz az importőr). A vevő a szerződésben a vásárolt áru ellenértékének kifizetésére kötelezi magát, az ott megnevezett időpontban és módon. Az okmányos inkasszó fizetési mód keretében így ő a beszedési megbízás kötelezettje. 

Mellette szerepel még az okmányos beszedvényben a megbízó (principal), az adásvételi ügylet tárgyát képező áru eladója, aki a szerződés legfontosabb rendelkezéseit tartalmazó beszedési megbízással felkéri bankját, hogy üzleti partnerétől az áru ellenértéket szedje be. 

A fizetési mód legaktívabb közreműködője a beszedéssel megbízott bank, amely közvetlenül vagy a vevő országában lévő levelező partnerén keresztül ún. küldő bankként (remitting bank) felszólíttatja a vevőt fizetésre. Utóbbi esetben az ún. beszedő bank (collecting bank, presenting bank) szólítja fel a vevőt a fizetésre (D/P változat) vagy saját váltó kiállítására, illetve az exportőr által kiállított idegen váltó elfogadására (D/A változat). 

Vevőként az erőviszonyok függvényében a beszedési megbízás több változata között is választani lehet, üzleti partnerünkkel megállapodhatunk nyitott (nem vinkulált) okmányos beszedvényben vagy a vinkulált okmányos inkasszó valamelyik változatában: speditőr inkasszóban, valamint indirekt vagy direkt bankinkasszóban. 

Az egyes megoldásoknál változik, hogy címzettként mikor vehetjük át az árut és kitől, mikor és miként kell az ellenértéket átutalnunk, illetve D/A megoldásnál (halasztott fizetésű okmányos inkasszó) a saját váltót kiállítanunk vagy a ránk címzett idegen váltót elfogadnunk.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 8.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!