Kockázati profil

A kockázati profil egy befektető kockázatvállalási hajlandóságának és képességének eredője. Azt mutatja meg, hogy a befektető mekkora és milyen jellegű kockázatot hajlandó felvállalni. A kockázati profil sajnos sokszor csak egy álom, a piaci viszonyok belerondítanak a képbe.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Elvárt hozam / Megtérülés Céltársaság Fix kamat

A kockázati profil a befektető – leginkább magánszemély – kockázatviselési hajlandóságának és képességének eredőjeként lényegében alkalmas egy befektető várható lépéseinek leírására. Persze jövendőt olvasni nem lehet belőle, de azért fontos számunkra, mert ha befektetőt keresünk, olyanokkal biztos nem érdemes tárgyalni, akiknek a mi cégünk nem illeszkedik a kockázati profiljába. 

A kockázati profil egyik lába a kockázatviselési hajlandóság, lényegében azt mondja meg, hogy az adott befektető egy bizonyos költségszinten milyen kompromisszumokat köt a várható hozam és a kockázat között. Alapértelmezésben igaz, hogy a kockázatosabb befektetések nagyobb hozammal kell kecsegtessenek, a kisebb kockázatúak pedig alacsonyabbal. 

Minden befektetőnek van egy elképzelése arról, hogy ő milyen kockázattal milyen hozamot szeretne elérni, ez az ő kockázatviselési hajlandósága. Csakhogy nem mindig adottak a feltételek ahhoz, hogy ilyen befektetést találjon magának, ezért a kockázatviselési hajlandóság nem állandó, hiszen a pénzzel mégiscsak kell kezdeni valamit. 

Az elmúlt években például a kevésbé kockázatos befektetések hozama világszerte lecsökkent, ezért a befektetők – ha nem elégedtek meg a lényegében nulla hozammal – kénytelenek voltak a kockázatosabb befektetések felé fordulni, azaz összességében nőtt a kockázatviselési hajlandóság. 

A kockázatviselési képesség azt mutatja meg, hogy a befektető még milyen kitettségeket vállalhat. Hiába nagy ugyanis a vagyonunk, ha emellett alaposan el is vagyunk adósodva, akkor csak alig eszközölhetünk újabb befektetéseket. Hogy pontosan mekkorát, azt a kockázatviselési hajlandóságunk határozza meg, de mindenképpen van egy felső korlát. 

És ez fordítva is igaz: lehet, hogy egy vagyonosabbnak tűnő vetélytárssal szemben mégis mi tudjuk a jobb árat fizetni egy kiszemelt cégért, ha kevésbé vagyunk eladósodva, de persze csak akkor, ha elég nagy ehhez a kockázatviselési hajlandóságunk. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!