Okos város / Smart city

Az okos város (angolul: smart city) a digitális technológiák és a városi szolgáltatások integrációja, amely a fenntarthatóság, a hatékonyság és a széleskörű részvétel fejlesztési prioritásai mentén csoportosít szolgáltatásokat, döntési mechanizmusokat és infokommunikációs megoldásokat.

  • + Az informatikai alapú megoldások adatelemzésével lehetséges a városi (magán-, kereskedelmi-, köz-) szolgáltatások optimalizálása.
  • + A tervezésben történő közösségi részvétel alapján erősödik a szolgáltatások iránti elköteleződés, a szolgáltatási minőség és pontosság, valamint a szolgálatások felhasználóbarát tartalma.
  • + Környezeti és gazdasági szempontból a fenntarthatóságot támogatja.

  • - Hely specifikus szolgáltatást kell nyújtani: minden településen más-más problémára kell választ adni a szolgáltatással.
  • - Holisztikus szemléletmódot követel a helyi döntéshozóktól, tervezőktől, „minden mindennel összefügg”.
  • - A komplex fejlesztések, beruházások induló költsége jellemzően magas.
  • - Az állampolgárok tudatossága alacsony (közösségi részvétel).

Legfontosabb kapcsolódó témák

Digitalizáció Machine learning / Gépi tanulás Fintech

Az okos városok célja, hogy az ott élő lakosok számára elérhető szolgáltatások minősége és így a polgárok életminősége javuljon, a városban működő szolgáltatások hatékonysága emelkedjen, az energia és más erőforrások felhasználása takarékosabb legyen. Az okos város programok közös jellemzője, hogy gazdaságilag önfenntartó rendszerek kialakítását tervezik.

Az okos városok ezáltal kihatnak a városi lét számos jellemzőjére. A különböző városi funkciók által interneten szolgáltatott nagy mennyiségű adat folyamatos elemzésével megváltozik a városi közlekedés, és az autóhasználat, új lehetőségek nyílnak a gazdaságban, turizmusban, környezetvédelemben, a városi működés optimálisabb szervezésében.

Az okos város tervezésénél és fejlesztésénél követett nyílt innováció filozófiája szerint jobb eredményeket, fejlesztéseket lehet nyújtani azáltal, hogy az innovációs folyamatokat a vállalati határokon túlra is kiterjesztik, azaz bevonják a jelenlegi és jövőbeli felhasználókat is a fejlesztési folyamatokba. A fejlesztés középpontjában a felhasználók állnak, illetve a felhasználók együttműködési intelligenciájának felhasználása, a cél, hogy a fejlesztési eredmények ne csak egy szűk közösség hasznát szolgálják.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!